wtorek, 28 lutego 2017
mini serniczki w papilotkach
Kto przejdzie obojętnie obok takich małych słodkości ? Ja na pewno nie!
Mini porcje w sam raz do kawy, czy też zabrane ze sobą do pracy lub szkoły na pewno umilą dzień :)
Sugerowałam się przepisem z tej strony, jednak dopasowałam go do swoich potrzeb :)
Składniki na 12 serniczków ( od razu zaznaczam, że warto zrobić podwójnie :))
- 120-150g ciastek ( najfajniej wyglądają ciemne np. oreo, lub markizy czekoladowe, herbatniki kakaowe itp)
- 1/2 kg twarogu do serników ( użyłam piątnicy)
- ricotta 125 g
- 1/2 szkl cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
- pół łyżeczki esencji waniliowej
- 1 jajko
* do dekoracji : czekolada mleczna, wiórki białej czekolady, ozdoby cukrowe
Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Ciastka wkładamy do woreczka foliowego i kruszymy używając tłuczka.
Do miski wkładamy ser, ricottę, wsypujemy cukier, budyń w proszku. Mieszamy rózgą lub łyżką, następnie wbijamy jajko, dolewamy esencję i energicznie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
Do papilotek nakładamy pokruszone ciastka, następnie wlewamy masę serową, tak by wypełnić całe foremki.
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy aż ser będzie ścięty. U mnie trwało to 25 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy czekoladą lub dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie mini porcyjki są akuratne :-) Bosko wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńUrocze serniczki!
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń