sobota, 10 czerwca 2017

ciasto bananowo-daktylowe

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, warto upiec to ciasto :)
Nie musimy nawet wyciągać miksera, bo wszystko możemy pomieszać widelcem.
Poza tym banany i daktyle dają nam tyle słodyczy, że cukru wsypujemy zaledwie trzy łyżki, lub rezygnujemy z jego dodania :)

Składniki:
- 1 duży dojrzały banan
- 250g daktyli
- 2 małe jajka
- 1/2 szkl oleju
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru

Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka godzin. ( można zostawić na noc, a rano upiec ciasto)
W misce rozgniatamy widelcem banana, wbijamy jajka, dolewamy olej, dokładnie mieszamy.
Dorzucamy pokrojone daktyle.
Wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier.
Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.

Ciasto przekładamy do małej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-50 minut ( sprawdzamy patyczkiem).

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. mnie dodatkowy cukier już pewnie nie byłby potrzebny :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. semangat terus ngeblognya mazz..

    OdpowiedzUsuń
  3. makasih gan buat infonya dan semoga bermanfaat

    OdpowiedzUsuń
  4. bagus bos artikelnya dan menarik

    OdpowiedzUsuń
  5. keren mas buat infonya dan salam sukses selalu

    OdpowiedzUsuń
  6. ok mantap sob buat infonya dan salam kenal

    OdpowiedzUsuń
  7. Menarik sekali, perlu saya coba ini..
    kebetulan lagi cara tentang hal ini.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mau mendapatkan pelayanan yang baik dan ramah???

    Modal Kecil bisa mendapatkan hasil yg luar biasa...

    OdpowiedzUsuń