niedziela, 18 czerwca 2017
letni biszkopt z truskawkami
Po niedzielnym obiedzie przyda się coś słodkiego do kawy :)
Ten biszkopt zrobicie w kilka chwil, dodacie duuużo truskawek i będzie po prostu pysznie!
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1,5 szkl mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do nasączenia biszkoptu: szkl przegotowanej , ostudzonej wody z sokiem z cytryny
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Przesiewamy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach , do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do tortownicy okrągłej lub prostokątnej , której dno wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 min.
Sprawdzamy patyczkiem.
Dodatkowo:
- 2 opakowania mascarpone zmiksowane z 4 łyżkami cukru pudru
- truskawki
Biszkopt po ostudzeniu nasączamy, smarujemy serkiem mascarpone, następnie obkładamy świeżymi truskawkami.
Można dodatkowo udekorować listkami mięty.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszna sezonowa propozycja :)
OdpowiedzUsuńale ciacho, Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńMonia... tym razem nie skomentuję przepisu, lecz to, na co patrzyłam, patrzyłam i patrzyłam! :) Zdjęcie na startowej części bloga. Ty z koszem jabłek. Przepiękna fotografia! Urzekła mnie, dlatego tym razem, zamiast w przepis, wpatrywałam się w Ciebie ;) Uściski :)
OdpowiedzUsuńRenatka dziękuję serdecznie!
UsuńTaki komentarz, przeczytany z samego rana daje wspaniały humor na cały dzień :)Pozdrawiam!
Sponge Strawberry cake? Wygląda tak smacznie.
OdpowiedzUsuń