niedziela, 4 czerwca 2017
gołąbki z młodej kapusty
Dzisiaj obiad z serii tradycyjnych :)
W tygodniu staram się gotować coś szybkiego, często "na dwa dni", bo czasu jest mało i gdy wracamy głodni do domu, to nie chcemy czekać długo na posiłek.
Dzisiaj jednak jest niedziela, nigdzie mi się nie spieszy, dlatego na obiad są gołąbki.
W naszym domu wszyscy je bardzo lubimy.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 1 kg mięsa mielonego ( ja zmieliłam łopatkę)
- sól, pieprz
- 100 g ryżu
- garść suszonej włoszczyzny
- marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- koperek świeży
Kapustę nacinamy u nasady liści.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy kapustę nacięciem do dołu.
Chwilę parzymy, a kiedy liście zmiękną, ostrożnie odwracamy.
Po kilku minutach każdy liść oddzielamy od główki i wyjmujemy ( delikatnie ścinamy zgrubiałą część liścia).
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż suchy lub ugotowany i dokładnie mieszamy.
Porcję mięsa nakładamy na liść i zwijamy ( zakładając boki do środka).
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi , następnie układamy ścisło gołąbki.
Zalewamy gorącą wodą, dodajemy suszoną włoszczyznę, marchewkę pokrojoną w kosteczkę, doprawiamy.
Przykrywamy mniejszą przykrywką ,żeby obciążyć gołąbki.
Gotujemy godzinę, pod koniec dodajemy koncentrat, świeży koperek.
Można w razie potrzeby zagęścić sos zasmażką ( ale nie jest to konieczne).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
również robię gołąbki z młodej kapuchy :)
OdpowiedzUsuń