środa, 23 maja 2012

paluszki z serem

Szybka i smaczna  przekąska, czyli paluszki z serem z ciasta francuskiego:) Ostatnio polubiłam bardzo  ciasto francuskie, ponieważ  bez problemu i w ekspresowym tempie mogę z niego zrobić słodkie ciastka czy tak jak dzisiaj paluszki z serem. W zasadzie paluszki te można zrobić z czym się chce. Na słono lub słodko :)) Polecam!!
 Składniki:
- gotowe ciasto francuskie świeże lub mrożone ( ja użyłam 2 świeżych płatów po 275 g każdy)
- 1 jajko
- ser żółty

Jeden płat ciasta rozwijamy na blacie oprószonym mąką, smarujemy jajkiem, następnie na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser  i lekko go przyklepujemy. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Kroimy na paski szerokości 1-1,5 cm i trzymając za końce skręcamy. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przyklepując końce paluszków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 14 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz