wtorek, 12 czerwca 2012

kotlety z jajek

Były już kotlety z makaronu, a dzisiaj dla odmiany kotleciki z jajek:) Na ten przepis natknęłam się przypadkiem w jednej z gazet i postanowiłam od razu go wypróbować i cieszę się, że to zrobiłam.... Kotlety wyszły bardzo smaczne, z chrupiącą panierką, a w zestawie z pomidorami i sałatą wyglądały na talerzu bardzo zachęcająco :)))
 Składniki:
- 8 jajek ugotowanych
- 2 jajka surowe
- duża cebula
- natka pietruszki, szczypiorek, koperek
- sól, pieprz
- bułka tarta
- łyżka masła
- olej

Ugotowane jajka kroimy drobniutko. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do jajek. Natkę, szczypiorek, koperek również siekamy i dodajemy do jajek z cebulą. Wsypujemy  także kilka łyżek bułki tartej i wbijamy surowe jajka. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Formujemy niewielkie kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z surówkami i np. pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. od jakiegoś już czasu chodzi za mną smak na jajeczne kotlety, muszę wkrótce takie przygotować :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajne są i smaczne, miła odmiana od takich mięsnych:)

      Usuń
  2. ależ mnie naszło. Dzięki za przepis wyszy wyśmienite i nawet mój syn niejadek zjadł dwa!!! super dzieki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo Dobre :)

    OdpowiedzUsuń