sobota, 25 maja 2013
chleb z suszonymi pomidorami
Fantastyczny chlebek, którego nie trzeba wyrabiać, bo wystarczy wymieszać wszystko łyżką! Chrupiąca skórka, zapach w całym domu i wystarczy samo masełko do niego:)))
Przepis pochodzi z fantastycznej strony Kwestia Smaku. Trzymałam się instrukcji i wyszedł super:) Polecam gorąco!
Składniki:
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
- 350g niegazowanej wody mineralnej
Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z łyżeczką cukru.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, posiekane pomidory, drożdże i wodę, mieszamy wszystko łyżką.
Ciasto będzie dość luźne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 245 stopni razem z garnkiem lub innym naczyniem żaroodpornym, w którym będziemy piec chleb ( średnica mniej więcej 20-24cm).
Ciasto po wyrośnięciu mieszamy łyżką, żeby opadło.
Wysuwamy gorący garnek z piekarnika i przekładamy do niego ciasto. Wsuwamy z powrotem i pieczemy 5 minut bez przykrycia. Następnie przykrywamy i pieczemy 25 minut.
Po tym czasie odkrywamy i pieczemy bez przykrycia kolejne 20 minut.
Jeśli chleb będzie się za mocno przypiekał, można przykryć folią aluminiową.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy ok. 10 minut, a potem wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jejuniu!!Jaki Ci cudowny chlebuś wyszedł!!!!!!muszę upiec taki,skoro tak się udaje!!Przykrywałaś folią????
OdpowiedzUsuńdziękuję!! tak, przykryłam na końcowe 10 minut:) jest super w smaku!
Usuńtez tak zrobię,,,nie mam tylko pomidorków a szkoda bo już bym się wzięła za to:))
Usuńaaa,widziałaś moje rabarbarowe ciasto??może Ci podpasuje,,zapraszam!
OdpowiedzUsuńKochana, Twoje ciasta oglądam i nie mogę zapanować nad ślinotokiem;)))
Usuńmniam!:) zapisuję przepis, miałam robić bułki z suszonymi pomidorami, ale ten chleb jeszcze bardziej mi się podoba, bo za dużo się nie trzeba narobić:)
OdpowiedzUsuńrobiłam podobny chleb, ale razowy i też składniki tylko się mieszało:)
no właśnie to jest w nim fajne, że się człowiek nie narobi:))
Usuńchlebek z masełkiem pysznosci ;d dodaje do obserwowanych za ciekawe pomysły
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam!! :))
UsuńChlebek wygląda rewelacyjnie! Naprawdę wystarczy wymieszać tylko łyżką? Normalnie to cudo!:D Chętnie bym zrobiła:D A czym mogłabym zastąpić suszone pomidory? Pasowałyby np zioła?
OdpowiedzUsuńWedług autorki można zrobić bez dodatków, albo dodać 200 g pokrojonego podsmażonego boczku, różnego rodzaju ser lub orzechy czy rodzynki. Ja na pewno jutro upiekę kolejny chlebek, bo wymieszanie łyżką to naprawdę pestka:))
Usuńupiekłam go w garnku tefala, po prostu wyskoczył sam :)
Fantastyczny!!! O matko, głodna jestem;-) Miłej niedzieli, lecę do kuchni obiad szykować:-)
OdpowiedzUsuńhehe, pozdrawiam!! miłego dnia:))
Usuńcudownie spękana skórka i te pomidory !!! aż chce się po pajdę sięgnąć :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak:))
UsuńWitam . Zabieram się za pieczenie tego pysznie wyglądającego chlebka. Mam tylko pytanie , czy naczynie zaroodporne muszę wysmarować tłuszczem? Dzięki za odpowiedź i zapraszam na moją stronę http://smakowitakuchnia.wordpress.com
OdpowiedzUsuńWitaj, ja piekę w garnku i go nie smaruję niczym, czasami używam naczynia żaroodpornego i od niego też chlebek mi ładnie odchodzi. Każdą inną blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
UsuńPozdrawiam:)