Tym razem postanowiłam zrobić je z wiśniami.
Pyszne, słodkie nadzienie, miękkie ciasto, czego chcieć więcej? :)
Składniki na dwie blaszki po 12 bułeczek:
- 550 g mąki
- 20g drożdży
- 1 jajko
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl wody
- 3 łyżki miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
*dodatkowo jajko do posmarowania przed pieczeniem, nadzienie - u mnie wiśnie (wydrylowane, smażone z cukrem)
Mąkę wsypujemy do miski.
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
Do mąki dodajemy jajko, pozostałe mleko, wodę, masło i drożdże. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt, wykładamy nadzienie, rozsmarowujemy je na całej powierzchni. Zwijamy ciasto w roladę i ostrym nożem dzielimy na 12 części. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do podrośnięcia.
Przed pieczeniem ślimaczki smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
( piekłam każdą blaszkę oddzielnie)
Smacznego!
Wyglądają rewelacyjnie! Uwielbiam takie bułeczki!
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam!:)
Usuńpiękne wyszły:)
OdpowiedzUsuńślimak ślimak wystaw rogi, Mniam! pyszne bułeczki!
OdpowiedzUsuńJesoo, mam ślinotok...:-) Z wiśniami musiały być zarąbiste :-)
OdpowiedzUsuńdzięki! z wiśniami są na prawdę pycha:))
OdpowiedzUsuńTakie slimaczki z wisniami to rewelacja!
OdpowiedzUsuńMilego popołudnia!:-)
dziękuję, Tobie również miłego dnia!!
Usuńwoow z wiśniami jeszcze nie jadłam! pyszności :) chętnie zatopiłabym w nie ząbki!
OdpowiedzUsuńNie trzeba nic więcej. No może jak dla mnie szklanka mleka i jestem w kulinarnym raju :)
OdpowiedzUsuńu nas dziś wiśniowe smaki królują:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie bułeczki!!pyszności zrobiłaś!
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają smakowicie, zrobię niebawem bo u mnie zaczęły się wiśnie. Wczoraj robiłam jagodzianki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjagodzianki uwielbiam:))
Usuńwspaniałe!:) też za mną chodziły drożdżowe bułeczki;) wczoraj piekłam, ale jagodzianki, marzyłam o nich cały rok:)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki zrobiłaś:) Na letni podwieczorek w sam raz:)
OdpowiedzUsuńBaardzo apetyczne;)
OdpowiedzUsuńWyglądają kusząco :)) Chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńZapewne smakowite, bo wyglądem kuszą mocno. Oj, mocno;)
OdpowiedzUsuńpycha, juz je lubię :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kochane, polecam gorąco bo prosto się je robi:))
OdpowiedzUsuńśliczne i na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńJak ja bym chciała być Twoją sąsiadką! Codzienne kawki miałabyś jak w banku! Na takie słodkości mogłabym przychodzić codziennie :D
OdpowiedzUsuńbyłoby super:))
UsuńWyglądają świetnie i jestem pewna że też tak smakują :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kochane! chwilowo odpoczywam z rodzinką nad morzem, pozdrawiam !! :)
OdpowiedzUsuńjakie urocze! częstuję się :)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie :-)) ja zazwyczaj robię takie z cynamonem ;-) ślimaczki ;-) z wiśniami jeszcze nie robiłam ;-) ale na sobotę mam zamówione 10kg wiśni także .... coś wyczaruję :-)
OdpowiedzUsuńja z cynamonem też uwielbiam!
Usuńa wiśnie, wow! napracujesz się:)