czwartek, 22 sierpnia 2013
domowy ser
Na taki domowy ser miałam ochotę od dawna.
Widziałam, że wiele z Was przygotowuje go samodzielnie i też w końcu wzięłam się do roboty :)
Skorzystałam z przepisu ze strony Kotlet.tv i nie zawiodłam się!
Smaczny, delikatny, polecam na kanapki z dodatkiem miodu lub dżemu:)
Składniki:
- 1l mleka 3,2 % ( lub prawdziwego od krowy jeśli macie taką możliwość)
- 1 l mleka zsiadłego ( można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe)
*miska, sitko, ściereczka
Mleko zwykłe przelewamy do garnka i podgrzewamy, ale nie za mocno( nie gotujemy).
Dodajemy mleko zsiadłe i przez dwie lub trzy godziny trzymamy na małym ogniu, od czasu do czasu lekko mieszając.
Ser oddzieli się od serwatki.
Po tym czasie na miskę kładziemy sitko, wykładamy je czystą ściereczką i przelewamy zawartość garnka.
Zakręcamy ściereczkę i odciskamy dobrze płyn. Następnie przykładamy czymś ciężkim i zostawiamy na kilka godzin, albo na noc.
Potem pozostaje już tylko przyjemność spróbowania naszego sera :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ojjj taki domowy lubię najbardziej :) Wieki takiego nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńpolecam, prosty do zrobienia i pyszny:)
UsuńMoja babcia do tej pory robi taki :)
OdpowiedzUsuńtaki ze swojskiego mleka jest najlepszy, a Babcie to mistrzynie:)
UsuńO ludzie, jaki cudny. Chciałabym taki zrobić, ciekawe czy mi wyjdzie;-)
OdpowiedzUsuńtyle pysznych rzeczy robisz, to i ser wyjdzie, zrób koniecznie:)
Usuńzawsze imponowali mi serowarzy/serowarowie (?) :D
OdpowiedzUsuńmój były smażył taki domowy ser z kminkiem, Boże jak śmierdziało w domu :D i tylko on to jadł :D
hehe nieźle! ja nie smażę, wolę w takim wydaniu, z dodatkami:)
UsuńMuszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam:)
UsuńAleś mnie zaskoczyła.Nie mam krowy na podorędziu, ale mam mleko kupne. Będę robić. Koniecznie!
OdpowiedzUsuńhehe no ja też krowy nie posiadam, chociaż nie powiem, przydałaby się, bo u nas mleko idzie jak woda:)
Usuńo rany! boski:) oczy mam jak 5zł:D w życiu nie sądziłam, że w taki prosty sposób można mieć taki domowy serek:)
OdpowiedzUsuńno ja do tej pory też myślałam, że to wymaga sporo zachodu, a tu niespodzianka:)
UsuńOj, jak dawno nie jadłam takiego domowego serka... :)
OdpowiedzUsuńto trzeba jak najszybciej to nadrobić;)
Usuńw tamtym roku robiłam z tatą - taki ser robiła zawsze babcia i pokazał mi jak się robi, byłam w szoku że to takie proste, a smak zupełnie inny:)
OdpowiedzUsuńpyszny wychodzi, bez porównania ze sklepowym:)
UsuńDomowy jest najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńZrobię! Zrobię na bank! :)
OdpowiedzUsuńNo i proszę, jakież to proste! Trzeba będzie spróbować. :-)
OdpowiedzUsuńPróbujcie, bo warto!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Kobitki ! :)
Kiedyś ,jak mleczko było w butelkach,to robiłam taki serek,,,ale to już bardzo dawno temu było,hhhih,,,,domowy ser jest fantastyczny!
OdpowiedzUsuńtak, ja na pewno będę jeszcze go robić, bo teraz to już nie mam ochoty na ten ze sklepu:)
UsuńAż korci,żeby skubnąć!;)
OdpowiedzUsuńNo i na starcie jestem w czterech literach, bo nie ma mowy o mleku zsiadłym tu, gdzie mieszkam:-( Buuu, a tak bym sobie taki twarożek uczyniła...
OdpowiedzUsuńKochana, kup mleko w butelce lub folii 3,2 %, takie z krótszym terminem ważności, nie w kartonie i dodaj do niego dwie łyżki kefiru ( macie tam kefiry?) wymieszaj i odstaw na dwa dni w temperaturze pokojowej, powinno wyjść dobre:)
UsuńKefir bywa, ale rzadko. Ale ja uparta jestem, zdobędę, choćbym miała do polskiego sklepu zawitać;-) Dzięki za podpowiedź!
Usuńto w polskim i zsiadłe może być ;))
UsuńNo, moja droga, jestem pod wrażeniem.. :) Ja już dawno sera i masła nie robiłam, oj dawno, będzie z "naście" lat, na wsi u babci miałam taki sprzęt do masła, co to teraz w skansenach można oglądać :)
OdpowiedzUsuńno szkoda tylko, że mleka prosto od krowy nie mam, ale można i na tym sklepowym:)
Usuńmasła jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną ;)
Od jskiegoś czasu robię, choć co 2 tygodnie, pyszny jest- potwierdzam!
OdpowiedzUsuńOd jskiegoś czasu robię, choć co 2 tygodnie, pyszny jest- potwierdzam!
OdpowiedzUsuńOd jskiegoś czasu robię, choć co 2 tygodnie, pyszny jest- potwierdzam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam z miodem! :)
OdpowiedzUsuńdomowy ser, jakie to genialne! muszę zrobić, muszę! :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń