wtorek, 8 października 2013

babka ziemniaczana



Babka ziemniaczana to coś co bardzo lubimy. Czy na obiad ,czy na kolację, to właściwie nie ma znaczenia :)
Z kilku prostych składników powstaje pyszne danie, które znają chyba wszyscy.
Złocista, chrupiąca skórka.......co tu dużo pisać, trzeba upiec!

Składniki ( u mnie na formę 18x30) :
- 2 kg ziemniaków ( po obraniu)
- 2 cebule
- 30 dag wędzonego boczku
- 150g śmietany 18%
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju


Ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przekładamy na ściereczkę i odciskamy nadmiar wody.
Cebule siekamy i podsmażamy na łyżce oleju, następnie dorzucamy pokrojony w kostkę boczek i razem smażymy chwilę, żeby się zarumienił.
Do ziemniaków dodajemy pozostały olej, podsmażoną cebulkę z boczkiem, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dodajemy śmietanę. Dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Przekładamy  masę ziemniaczaną do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ja piekłam 1h i 40 min, aż skórka zrobiła się złoto- brązowa.
Najlepiej czas pieczenia dopasować do możliwości własnego piekarnika i obserwować babkę.

Smacznego!


34 komentarze:

  1. A ja jeszcze takiego cudu nie jadłam. Ziemniaki kocham od małego to muszę wypróbować ten przepis. :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie! jeśli lubisz ziemniaki to babeczka posmakuje:))

      Usuń
  2. Jak dawno nie jadłam...A jaka gruba:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja znajoma która mieszka na wschodzie Polski taką potrawę nazywa blacharz, ale nie wiem czemu, kiedyś jadłam, nawet dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta babka ma różne nazwy, np. kartoflak:) u nas na Podlasiu bardzo popularna:)

      Usuń
  4. uwielbiam baby ziemniaczane;) z dodatkiem boczku obowiązkowo! Twoja puszy się zawodowo;);)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze chciałam ją zrobić ale nigdy nie było okazji. Skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój tata po prostu uwielbia babkę ziemniaczaną! Zakochany jest w niej od dawien dawna. Najlepszą wersję wg. Niego robiła Jego mama, której już nie ma, a przepis jakoś odszedł wraz z nią....Zatem teraz Moja Droga oficjalnie donoszę, że Twój przepis wyślę mojemu tacie- niech zrobi i oceni swoim "wyszukanym" smakiem, czy babka jest znakomita ;) hihihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż powiedzieć...mamy zawsze robią wszystko najlepsze i ciężko im dorównać:) obawiam się, że mój przepis nie udźwignie tego ciężaru, ale spróbujmy;) hehe

      Usuń
    2. Przepis już wysłałam :D Powiem jeżeli tata zdecyduje się zakasać rękawy i ją przygotować. :D

      Usuń
  7. babeczkę ziemniaczaną i my bardzo lubimy:) tyle, że moja nigdy tak ładnie mi nie wychodzi jak tobie;) zawsze się gdzieś za mocno przypiecze;) twoja cudownie złociutka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) to chyba zależy od piekarników, mój grzeje tylko od góry i muszę pilnować, żeby się nie spiekła:)

      Usuń
  8. nigdy nie robiłam,,ale smacznie bardzo wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margo, polecam gorąco, bardzo smaczna , a na drugi dzień podsmażona jest jeszcze lepsza!

      Usuń
  9. Ostatnio przeglądając stare książki znalazłam właśnie przepis na taką babkę:) Twoja wygląda apetycznie więc może także się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama nie piekłam, ale tez gdzieś miałam przepis, widzę, że warto byłoby wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy takiej nie jadłam, ale ziemniaki i boczek to coś zdecydowanie dla mnie :) wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Spróbujcie, bo warto, jest niedroga , smaczna i można się dobrze najeść:)

    OdpowiedzUsuń
  13. masz rację - trzeba koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wieki nie jadłam! ale mi smaka narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  15. już zapisałam :) my raz robiliśmy ale przepis był jakiś taki dziwny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sporo zależy też od ziemniaków, czasami trafią się jakieś niedobre, ja np. miałam mega wodniste:) musiałam odciskać i odciskać, bo pływały , ale spróbuj, bo babka jest bardzo smaczna:)

      Usuń
  16. Jadłam kiedyś taką babę, jako małe dziecko. Nie smakowała mi wtedy może teraz byłoby inaczej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz , smaki się zmieniają, mi też pewne potrawy kiedyś nie smakowały, a teraz je bardzo lubię, może więc warto spróbować:)

      Usuń
  17. Dzięki za przepis, ta babka mnie zaintrygowała i mam ochotę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. powiem Ci , że to jest taki przepis , który jest mi bardzo potrzebny :)
    smażenie ziemniaczanych placków dla 5 osób / dodam , że 3 z nich to wiecznie głodni chłopcy / pochłania mnóstwo czasu ... upieczenie babki ziemniaczanej pomoże mi trochę czasu zaoszczędzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha rozumiem Cię bardzo dobrze, u mnie też dla 5 osób, tyle, że 3 to dziewczynki:))

      Usuń