Sezon na dynię trwa, musi być więc zupa:)
Kto gotował, to wie, że jest bardzo dobra. Kto nie gotował musi to koniecznie nadrobić;)
Bardzo polecam tą zupę, bo rozgrzewa, syci i jest po prostu smaczna!
Składniki:
- ok 1 kg dyni ( po obraniu ze skórki i usunięciu pestek)
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 2 ziemniaki
- masło lub oliwa
- sól, pieprz
- śmietana
- 1,5 l bulionu warzywnego
- grzanki : chleb tostowy lub bułeczkę kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle, na złoty kolor
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oliwie - w większym garnku.
Ziemniaki, marchew i dynię kroimy w kostkę i kolejno dorzucamy do garnka z cebulką.
Całość chwilę podsmażamy, następnie zalewamy bulionem i gotujemy.
Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy zupę na krem, doprawiamy do smaku.
Podajemy ze śmietaną i grzankami.
Smacznego!
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMoją wersję wzbogacam o łososia wędzonego i odrobinkę imbiru.
Pozdrowienia!
z łososiem też pycha! :)
UsuńAch...zupa z dyni to październikowy must eat :-)
OdpowiedzUsuńbez tej zupy październik się nie liczy;)
UsuńPiękny kolorek :) Zupę dyniową jem bardzo często, nie mogłam się doczekać pierwszych dyń :) Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiam zupę z dyni :) Idealnie rozgrzewa w zimne popołudnia.
OdpowiedzUsuńmmmmm lubię bardzo!
OdpowiedzUsuńja troszkę inaczej robię, dodaję ser gruyere, doprawiam muszkatołowcem korzennym i białym pieprzem
OdpowiedzUsuńmuszę tak spróbować!
UsuńJakie kolorki :) a zupa pewnie przepyszna!
OdpowiedzUsuńpyszna pyszna :) dziękuję!
UsuńWczoraj przytaszczyłam dynię do domu, dziś wrzuciłam do garnka, a jutro będzie pyszna zupa. Ja robię z dodatkiem mleka i czosnkiem.Twoja ma piękny kolor!
OdpowiedzUsuńjeszcze z mlekiem nie robiłam, muszę spróbować!:)
Usuńu nas dziś podobne wpisy, tyle że u mnie zupa mleczna z dynia:)
OdpowiedzUsuńpycha!:)
lecę zobaczyć:)
UsuńTak, zupa z dyni jest wyjątkowa. Każdy chyba ma sój ulubiony sposób na nią. ;) Ja robię najczęściej an dwa sposoby: z mlekiek kokosowym i chilli, albo na rosole drobiowym z imbirem i odrobiną mozarelli. Każda jest dobra. Twoja na pewno pomogłaby mi teraz w chorobie.
OdpowiedzUsuńWracaj szybko do zdrowia! pozdrawiam gorąco!
Usuńuwielbiam jej smak, aromat i ten kolorek:) cudna!
OdpowiedzUsuńDynia przycupnęła w mojej lodówce i za kazdym razem, gdy otwieram drzwi wrzeszczy: zjedz mnie, głupia! No to ok. No to zupa.
OdpowiedzUsuńno i dobrze, a Ty byś chciała w zimnie siedzieć? ;)) zupa dobra na wszystko!
UsuńUwielbiam dyniową, zwłaszcza na ostro po bawarsku:-) Jutro tez mam dynię na główne danie - risotto dyniowe będzie;-)
OdpowiedzUsuńnie jadłam takiego risotto, liczę na zdjęcia, wpadnę obejrzeć!:)
UsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńDynia, dynia mój faworyt :) ja dziś zrobiłam na mleku ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadlam i wpraszam się do Ciebie na tą pychotkę!
OdpowiedzUsuńzapraszam, zapraszam:)
Usuńtrzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuń