piątek, 6 kwietnia 2012

mazurek

Nadszedł czas na przygotowanie mazurka.... Ten dzisiejszy jest prosty do zrobienia i baaardzo pyszny ;)
Przepis na kruchy spód znalazłam na stronie www.mojewypieki.blox.pl . Jest fantastyczny, szybciutko się zagniata i dobrze rozwałkowuje. Sama przyjemność pieczenia i dekorowania.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
* gotowa masa krówkowa z puszki

Z podanych składników szybciutko zagniatamy ciasto, wkładamy w torebkę foliową i chowamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy w dowolny kształt : kwadrat, jajo...- jak chcemy. Dodatkowo formujemy wałeczek dookoła ciasta, żeby potem  masa krówkowa nam nie wypłynęła.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
 Smarujemy masą krówkową, dekorujemy płatkami migdałów lub rodzynkami, możemy stworzyć napis z czekolady i dowolne wzory :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz