środa, 25 kwietnia 2012

tort brzoskwiniowy

Bardzo smaczny, lekki śmietanowy tort z brzoskwiniami. Przepis na biszkopt do tego tortu jest taki sam jak tutaj. Biszkopt po przestudzeniu kroimy na 3 blaty.

Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- szkl cukru pudru
* ewentualnie żelatyna, jeśli chcielibyście gdzieś daleko przewozić tort i dla pewności go usztywnić
* puszka brzoskwiń

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mascarpone i mieszamy krótko na wolnych obrotach.
Każdy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń rozcieńczonym przegotowaną wodą, smarujemy kremem śmietanowym i układamy pokrojone brzoskwinie.
Wierzch dekorujemy według własnego uznania. Mój tort ozdobiłam pozostałymi brzoskwiniami i  pokruszoną czekoladą, a boki obsypałam wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ależ pyszna masa,śmietana i serek!!pychota!!
    poproszę o fotkę z przekrojonym kawałkiem:)))))
    Pięknego kwiatuszka zrobiłaś na torcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margo dziękuję za miłe słowa, jutro pokroję:))))

      Usuń
  2. pyszności:))))))))))))))))))))taki lekki:))))super się udał!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję:))) pozdrawiam gorąco!!!

    OdpowiedzUsuń