Drożdżowe serduszka z cynamonem w sam raz drugie śniadanie do szkoły dla dzieci lub dla nas do kawy:))
Pomysł zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.blox.pl. Tam autorka proponuje serduszka z nadzieniem orzechowym, a moje są w wersji z cynamonem. Ciasto jest proste do wyrobienia więc przyjemnie się robi te serduszka. Polecam:)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 160 ml mleka
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 15 g drożdży świeżych
* dodatkowo jako nadzienie 2 łyżki roztopionego masła, cukier brązowy i cynamon
* jajko do posmarowania przed pieczeniem
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Potem dodajemy jajko, sól i masło i zagniatamy ciasto. Nie należy dodawać mąki tylko cierpliwie zagniatać aż przestanie się kleić do rąk i ładnie odstanie od miski.
Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie, ciasto kilka razy zagniatamy i dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy na okrągłego placuszka, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w rulonik jak naleśnik i składamy na pół. Nacinamy kawałek ( nie do końca ) i wywijamy na boki żeby utworzyć serduszko.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, ponieważ sporo urosną. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 40 minut, żeby trochę podrosły. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 -18 minut.
Smacznego!
Już bym je zjadła,może kiedyś się za nie wezmę,bo mi się od dawna marzą!Tobie wyszły perfekcyjnie!!
OdpowiedzUsuńW sobotę piekłam ciasto-styropian,pyszne bardzo i szybkie,robiłaś kiedyś?
Nie mam pojęcia co to za ciasto:))) styropian ?? hehe dobra nazwa, proszę zdjęcie i przepis:)))))
OdpowiedzUsuńzapewniam że pyszne bardzo:))już Ci podesłałam:)))
OdpowiedzUsuńO dziękuję:)))) Będzie i u mnie styropian:)))
OdpowiedzUsuń