czwartek, 26 lipca 2012

buraczki

Buraczki do obiadu to coś co bardzo lubię, ale jednocześnie nie znoszę przygotowywać:) Zawsze miałam ochotę zrobić  zapas słoiczków z buraczkami na zimę, jednak odkładałam to na "innym razem".... Aż do dzisiaj :) W końcu wzięłam się do roboty i oto są efekty! Pyszne buraczki, które po wyjęciu ze słoiczka zawsze można podgrzać, dodać podsmażoną cebulkę i do obiadu jak znalazł :))

Składniki:
- 3 kg buraków
- 2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Buraki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane buraki umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Dodajemy sól i kwasek, oczywiście według uznania, bo może ktoś woli bardziej kwaśne. Jeśli buraki wytworzą zbyt mało soku, to możemy podlać lekko wodą, żeby się nam nie przypaliły. Przekładamy je gorące do wyparzonych słoików , od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gotowe!

1 komentarz:

  1. This is reallу interesting, Υou aгe a vеry skillеd blоgger.
    I have joinеd youг fееԁ аnd look forward to seeking
    morе of уour gгeat post. Alsо, I've shared your web site in my social networks!

    Look into my site :: New Bingo Sites

    OdpowiedzUsuń