środa, 11 lipca 2012

kawa mrożona

Coś na upał i miły początek dnia, czyli kawa mrożona:) Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, a przyjemność jest duuuża.....:)

Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka wody mineralnej
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 kostki czekolady mlecznej kokosowej
- szklanka zimnego mleka
- cukier brązowy do dekoracji kieliszka
- 2-3 kostki lodu

Kieliszek dekorujemy brązowym cukrem.
Kawę z łyżeczką cukru i wody ucieramy, żeby się rozpuściła, następnie zalewamy ją zimnym mlekiem i dokładnie mieszamy. Czekoladę ścieramy na tarce i wsypujemy do kawy. Dodajemy lód i gotowe!

2 komentarze:

  1. Widzę, że te same smaki dzisiaj za nami chodzą;) ja po powrocie z miejskiej bieganiny marzyłam tylko o.. mrożonej kawie. Za namową siostry przygotowałam ją w banalny sposób, w shakerze:)Wyszła boska! i ta pyszna pianka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak tak ;)) to jest właśnie zaleta takiej kawki, że szybko można ją przygotować i super smakuje, ja jeszcze robiłam wieczorem z cukrem cynamonowym....po prostu ekstra!! A shaker muszę odkurzyć bo przez lata stał zapomniany:)

      Usuń