Przekonałam się już nie jeden raz, że warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego:) Ratuje mnie zawsze, kiedy trzeba przygotować coś smacznego, a z czasem jest krucho... Było właśnie tak tym razem:)
Zrobiłam więc pyszną tartę na cieście francuskim, z kabaczkiem w roli głównej:)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- mały kabaczek
- 2 jajka
- 100ml śmietany 18%
- 150g wędzonego sera żółtego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 10 minut.
W między czasie obieramy kabaczka , wycinamy środek z pestkami i kroimy go na bardzo cieniutkie plasterki. Solimy i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy aż odparuje woda.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i większość żółtego sera, przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki.
Na podpieczone ciasto wykładamy kabaczka i zalewamy go masą jajeczną. Posypujemy resztką sera i zapiekamy 10-15 minut aż wierzch się ładnie zrumieni.
Smacznego!
wooowwww świetny pomysł! wyszła ci bardzo smakowita tarta. Z kabaczkiem jeszcze nie jadłam. Ja też zawsze mam pod ręką ciasto francuskie, zawsze czeka na swoją kolej w zamrażalniku;)
OdpowiedzUsuńtak, to ciasto zawsze mnie ratuje:)) polecam ci tą tartę jest bardzo smaczna!
Usuńjaka apetyczna! wpraszam sie dzisiaj na obiad! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie tarty na francuskim ciescie!
zapraszam! ja też bardzo lubię tarty, a ciasto francuskie jest zawsze przydatne i szybko mamy pyszne danie:)
UsuńUwielbiam tarty :) A taką robię bardzo podobna tyle, że zamiast żółtego sera daję kozi serek :) Polecam! ;)
OdpowiedzUsuńooo ja jeszcze nie próbowałam z kozim serkiem, ale na pewno sprawdzę jak wyjdzie, bo kabaczki rosną nam na potęgę :)
UsuńPodane z ketchupem :)
OdpowiedzUsuńI na pewno rewelacyjne danie:)
w sam raz na wspaniały obiad:)
Kiedy po powrocie ze szkoły jest się na prawdę głodnym:)
pewnie , że tak! pyszne:)
UsuńO, takiej tarty jeszcze nie robiłam. :) Do wypróbowania tej jesieni!
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo!
UsuńJa też takiej nie robiłam. Świetne przepisy. Dzięki za odwiedzenie mojego bloga: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDopiero zaczynam
powodzenia:)) pozdrawiam ciepło!
Usuńta tarta jest absolutnie wyśmienita. miałam ogromnego kabaczka w domu do spożytkowania, a mama chciała znowu z niego placki zrobić. znalazłam ten przepis, zrobiłam i jestem wniebowzięta <3
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowała! pozdrawiam:)
Usuń