Lekki, smaczny i prosty do zrobienia tort z galaretkami:) Jestem zwolenniczką śmietany więc praktycznie za każdym razem używam jej do tortów, zamiast kremów maślanych. A dekoracje i dodatki to już sama przyjemność:) Można użyć owoców, czekolady lub jak ja teraz galaretek i wiórek kokosowych....mniam;)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do tortownicy ( ok 24cm średnicy ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt kroimy na 3 blaty.
Masa śmietanowa:
- 500ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szkl cukru pudru
* dodatkowo
- 1 galaretka truskawkowa i agrestowa przygotowane wcześniej i pokrojone w kostkę
- wiórki kokosowe do obsypania tortu
- kilka sztuk Rafaello do dekoracji
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy mascarpone. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Pierwszy blat tortu nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny, następnie smarujemy śmietaną i obkładamy galaretkami. Przykrywamy drugim i powtarzamy czynności, a potem kolejnym.
Wierzch i boki tortu smarujemy masą śmietanową, obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy.
Smacznego!
Jej, wieki nie jadłam takiego tortu. W sumie nie jem takich teraz, jednak w dzieciństwie uwielbiałam tego typu wypieki. :)
OdpowiedzUsuńja zawsze myślałam, że zrobienie tortu to jakaś nieosiągalna dla mnie sprawa:) okazuje się, że to nie takie trudne i można zaskoczyć gości:)
Usuńmnie nadal torty trochę przerażają, ale raz na ruski rok zdarza mi się jakiś zrobić:) Twój wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) nie jest taki trudny, spróbuj zrobić na jakąś okazję:)
Usuńtakie torty mogę jeść, bo są delikatne :)
OdpowiedzUsuńtak, to prawda, ja nie słodzę zbyt mocno, bo wolę takie lżejsze wersje:)
UsuńUwielbiam takie lekkie torciki:)
OdpowiedzUsuńpolecam!:)
Usuńprzepiękny:) zapiszę sobie przepis i zrobię emkowi na urodziny;) również lubie torciki z masą ze śmietany a nie na maśle:D
OdpowiedzUsuńdziękuję!! te śmietanowe są zdecydowanie lepsze:)
UsuńWygląda bajecznie mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda a to już wielki sukces,,smak domyślam się taki sam!
OdpowiedzUsuńdziękuję! smaczny był ojjj smaczny:))
UsuńWitaj, czy jesli dodam do tej masy barwnik w celu ozdobienia torta obrazkiem, bedzie sie trzymala?
OdpowiedzUsuńRadziłabym dodać jeszcze fix do śmietany
Usuń, żeby mieć pewność, że masa będzie sztywna. Kilka kropel barwnika nie powinno zaszkodzić. Robię czasem z barwnikiem i przekładam biszkopt.