wtorek, 7 maja 2013

golonka gotowana w piwie

Golonkę z piwem robiłam już nie raz. Jednak zawsze polewałam ją nim podczas pieczenia, a tym razem się w piwie również gotowała. Wyszła  miękka i aromatyczna, a dodatkowo podpieczona zyskała piękną skórkę :)

Składniki:
- 2 małe golonki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół pora
- 3 listki laurowe
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- sól
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- miód
- duża puszka  piwa

Golonki układamy w garnku i zalewamy wodą. Dokładamy warzywa i przyprawy, zagotowujemy.
Następnie zmniejszamy płomień i dolewamy połowę piwa. Gotujemy 1,5 -2 godziny na wolnym ogniu.
Potem golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nacinamy skórkę i polewamy miodem ( ilość na tzw. oko, według uznania) i wywarem, w którym się gotowały.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy, aż skórka będzie brązowa i przypieczona ( 30-40 minut). Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy golonki pozostałym piwem lub sosem, który utworzył się na dnie naczynia.

Smacznego!

26 komentarzy:

  1. idealny obiad dla mężczyzn:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię golonki, ale męskie grono mojej rodziny byłoby zachwycone - jeszcze piwo jako dodatek to już dla nich niebo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba wszyscy panowie lubią golonkę:))

      Usuń
  3. ja tam golonkę lubię! z piwem, no ba

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja nie zjadłabym za skarby świata golonki :/, choć mój mąż mówi, że to tak smaczne mięsko, że szok! :))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mojego męża też bardzo smakuje:)

      Usuń
  5. w zeszły weekend piekłam golonki:D też nas naszło;)
    sposób przyrządzania mamy prawie identyczny:D mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo rzadko je jadam, choć nie wiem dlaczego
    w domu nie przygotowywałam nigdy!
    ale lubię bardzo, czasem w knajpie albo u kogoś mam szczęście kosztować
    muszę pomyśleć, dzięki za Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie czekam na Twoją golonkę, na pewno super wyjdzie jak ugotujesz:)

      Usuń
  7. od dłuższego czasu chodzą mi po głowie takie goloneczki.... mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. o, to jest coś, co baaaardzo lubi mój tata! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj,,nie wiem kiedy jadłam golonkę,a mięsko ma pyszne przecież:)
    Dobrze że jest u Ciebie przepis!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no zapraszam po przepis , zapraszam;))

      Usuń
  10. Muszę zrobić taką golonkę! Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  11. o kurcze kurcze, a właściwie golonka, nigdy nie jadłam! kiedyś się odważę, a przynajmniej mam nadzieję, ze się odważę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do odważnych świat należy ;)) pozdrawiam!

      Usuń
  12. Bardzo lubię golonkę, szczególnie jak mięsko samo się rozpływa :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, jak się ją gotuje 2 godziny i podpiecze to jest bardzo mięciutka:))

      Usuń
  13. Robie golonke :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będzie smakować:)

      Usuń
  14. Widze ze wiekszosc komentarzy od " kobitek".:-)
    Ja zrobilem wedlug przepisu ( + troszke mojej inwencji ) i wyszla super.Zapraszam na golonke z piwem ( corona ) do slonecznej Arizony.
    piotrekaz@yahoo.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to świetnie, że smakowała!
      słoneczna Arizona- jak to pięknie brzmi w porównaniu z naszą pogodą;)
      pozdrawiam!

      Usuń
  15. Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komentarz, chętnie wypróbuję inne sposoby na przyrządzanie golonki:) pozdrawiam!

      Usuń
  16. Czy może ktoś napisać konkretny komentarz czy powyższy przepis jest dobry i jak mu wyszło?

    OdpowiedzUsuń