sobota, 21 grudnia 2013

karkówka pieczona z warzywami


Taką karkówkę można podać na Świąteczny obiad, ale oczywiście nie tylko :)
Dobrze smakuje, jest miękka i apetycznie wygląda w towarzystwie warzyw.
A co najważniejsze, po przygotowaniu składników i wstawieniu mięsa do piekarnika mamy ok 2 godzin do dyspozycji ..:)

Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 duża cebula
- 3 duże marchewki
- 1 papryka czerwona lub żółta
- sól, pieprz ( użyłam pieprzu cytrynowego)
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka cukru
- 4 porządne łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 szkl wody
- olej, mąka

Karkówkę kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę.
Następnie obtaczamy ją w mące i obsmażamy na oleju, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Marchew kroimy w słupki, cebulę w piórka , a paprykę w paseczki ( chyba, że wolicie w kostkę ;)

Na patelnię ( na której obsmażaliśmy mięso) wrzucamy cebulę, podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę i paprykę. Chwilkę smażymy, a następnie warzywa przekładamy do naczynia z mięsem. Rozprowadzamy je pomiędzy plastry karkówki.

Wodę, koncentrat, cukier i sos sojowy mieszamy i polewamy karkówkę i warzywa.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 - 2 godziny.
W czasie pieczenia trzeba  lekko przemieszać mięso i sos.

Smacznego!

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam karkóweczkę z warzywami. A jak się dobrze upiecze, to jest taka delikatna. Pychota. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiesz,jak dawno nie robiłam takiej karkówki:) przypomniałaś mi przepis. A dodatek sosu sojowego jest super! Karmel, dla Ciebie i Twoich bliskich także Wesołych!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle pyszna.
    Miła Kamilko,tak myślę.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

    OdpowiedzUsuń
  4. takie obiady to ja lubię i samo się robi!:) zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dokładnie, robi się sam:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie dania!
    Pozdrawiam już Świątecznie, życząc samych radosnych chwil w gronie rodzinnym. Spełnienia wszystkich marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, oczywiście również życzę wszystkiego dobrego!

      Usuń
  7. Świetne połączenie :-) ta marchewka skrojona w słupki szczególnie mi się podoba, uwielbiam takie dania ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe ja tak właśnie lubię, jak dodatkowo są warzywa i mamy dwa w jednym:)

      Usuń
  8. Karmel, myślę, że to będzie doskonała propozycja na urodzinowy obiad dla mojego męża, bo uwielbia karkówkę:-) Pyszna musiała być:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że posmakuje i Wam:))
      Możesz śmiało doprawić czym lubisz!

      Usuń
  9. karkówkę uwielbiamy i często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję, pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, pyszny sposób na karkóweczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię mięsa pieczone z warzywami. Mają bogatszy smak i aromat.

    Karmel, szampańskiej zabawy Wam życzę i Szczęśliwego Nowego Roku !
    Pozdrawiam serdecznie. Niech się Wam darzy !


    OdpowiedzUsuń
  13. Pieczona karkówka z warzywami smakuje znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję Wam bardzo, pozdrawiam serdecznie i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Karkóweczka przepycha!
    Samych wspaniałości i duuużo uśmiechu w 2014! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mój mąż uwielbia karkówkę :> musze wypróbować Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo mi posmakowała w ten sposób podana karkówka, dziś po stanowiłam ją przygotować na obiad, pierweszy raz jadłam u siostry na uroczystej kolacji i od niej dostałam namiary na Twój blog i przepis, pozdrawiam Bożena: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa:) pozdrawiam i smacznego!

      Usuń
  19. Karkówka była przepyszna. Przepis bardzo prosty a jaka uczta dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Karkówka w piekarniku...

    OdpowiedzUsuń