piątek, 5 lipca 2013

leczo z kabaczkiem


Co na obiad?
Szybki rzut oka na ogródek i już wiem:)
Dzisiaj na warsztat bierzemy kabaczka;)

Składniki:
- 1 kabaczek średniej wielkości
- 1 duża cebula
- kiełbasa ( ilość według uznania)
- 2 duże marchewki
- 2 papryki
- 4 pomidory, sparzone i obrane ze skórki
- sól, pieprz
- majeranek, natka pietruszki
- łyżeczka słodkiej papryki
- bulion ( może być z kostki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

W garnku o grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, pomidory, marchewkę, kabaczka ( obranego ze skórki). Całość zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Ja dolałam 600 ml.
Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy.
Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści.

Smacznego!

24 komentarze:

  1. Zazdroszczę takich własnoogródkowych plonów:-), alLeczo to jedna z moich ulubionych potraw w sezonie letnim.

    OdpowiedzUsuń
  2. leczo smakuje i latem i zimą:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozazdrościć skarbów ogródkowych, takie leczo musi być cudownie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj pyszne i aromatyczne, polecam gorąco!:)

      Usuń
  4. idealne jedzonko na lato, mimo,że to gorące danie,,ale szybko się robi i jeszcze szybciej zjada!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak! można dodać ulubione warzywa:)

      Usuń
  5. Sezon wakacyjny w pełni to i świetne przepisy na leczo się pojawiają :) A moją wersję może znasz - http://leczo.net.pl/leczo-z-kabaczka ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Karmelku, uwielbiam leczo. Czekam aż ceny papryki spadną i będę robiła moją ulubioną wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, papryka ceną nie zachwyca, ale poczekamy, poczekamy:)

      Usuń
  7. Bardzo lubię kabaczka. W twojej wersji wygląda niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam leczo, mogłabym je jeść całe lato:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha!:) szybki obiad i pełen kolorowych warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny szybki zdrowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też zazdroszczę zasobów ogródkowych:-) A leczo z kabaczka obowiązkowo na letni obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczny kabaczek! Leczo musiało być rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję, kabaczki rosną jak na drożdżach;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajnie byłoby mieć całe pole z kabaczkami i cukiniami:) Takie leczo robiłabym wtedy codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe ja w zeszłym roku robiłam leczo i dżemy i kabaczka w zalewie i potem już mi pomysłów brakowało, a kabaczki rosły i rosły:))

      Usuń