czwartek, 31 lipca 2014

domowe masło


W jednym z programów kulinarnych ( chyba Jamiego )  widziałam, jak domowym sposobem można przygotować masło.
Nie przypuszczałam, że jest to takie proste!
Postanowiłam przygotować masło pietruszkowe :)
Oczywiście idealnie byłoby,  gdybyśmy mieli swojską - tłustą śmietankę, jednak taka 30% ze sklepu też świetnie się sprawdzi.
Polecam!

Składniki:
- śmietanka 30% - ja miałam 600 ml ( im więcej użyjecie , tym więcej masła wyjdzie )
- szczypta soli
- garść świeżej natki pietruszki

Do miksera ( np. takiego do koktajli) wlewamy śmietankę.
Ubijamy tak długo, aż zacznie się oddzielać płyn, a masło będzie się zbijać w grudki.
Po odlaniu tej wodnistej "maślanki", jeszcze trochę miksujemy i odsączamy resztki płynu.
Do masełka dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczyptę soli i całość mieszamy widelcem.
Oczywiście możecie dodać różne zioła, co tylko lubicie:)
Z 600 ml śmietanki wyszło mi 280 g masła.

Masło chłodzimy w lodówce.

Smacznego!

24 komentarze:

  1. wspomnienia swojskiego masła mam z dzieciństwa spędzanego czasu u babci na wsi :-), też czasem dodaję do masła zioła, b lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najpiękniejsze wspomnienia, to wakacje spędzane u babci:)

      Usuń
  2. Podziwiam! W dzisiejszych czasach zrobienie swojego masełka to jest coś! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) ale to akurat bardzo prosty sposób;))

      Usuń
  3. Musi być pyszne! Bardzo lubię takie masełka z pietruszką,,,ale domowe to dopiero rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz, że ja tez przypominam sobie, jak jeździłam na wieś i tam w maselnicy takie masło mój dziadek robił. To były czasy :)
    A co do Twojego masła, uważam że to świetny sposób na masło dobre, jak wiejskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś moja babcia też robiła masło, właśnie tak jak piszesz. Wtedy wszystko smakowało rewelacyjnie! My musimy sobie radzić z tym co mamy :)

      Usuń
  5. Pycha! najlepsze domowe. Niedawno też mnie naszło ale potrząsałam śmietankę w słoiku zamiast miksować:) przy okazji trochę gimnastyki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, trochę gimnastyki to dobra sprawa! ;)

      Usuń
  6. Brzmi i wygląda apetycznie, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedyś widziałam jak magda gessler zmuszała uczestników jej kulinarnych rewolucji do ubijania śmietanki ręcznie żeby uzyskać masło :) nie wiedziałam, że można sobie pomóc mikserem :) świetna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak ! Kupiłaś mnie! I... właśnie uświadomiłam sobie jaka jestem głodna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wooowww genialne! nie powiedziałabym, że to takie proste:) brawo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam identyczne, i jestem niemal pewna, że właśnie też widziałam je u Jamiego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. odkryłam patent na masło jak kiedys się zagapiłam i za bardzo ubiłam śmietanę :P
    prosty sposób, a smak zupełnie inny :) te z ziołami również bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny i prosty przepis na masełko. Pamiętam jak w zamierzchłych czasach mojego dzieciństwa czasami robiłam masło w specjalnym urządzeniu trwało to bardzo długo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie to takie proste i swoje:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie swojskie masło :)

    OdpowiedzUsuń