piątek, 12 września 2014

bardzo prosty chleb pszenny


Przymierzam się do wyhodowania zakwasu na chleb, bo według mnie nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Jednak póki co upiekłam bardzo fajny chleb na drożdżach :)
Inspiracja pochodzi z bloga mojewypieki.com ( niezawodnego, na którym zawsze można znaleźć ciekawe przepisy).
Ja użyłam mąki pełnoziarnistej i dodałam trochę  przypraw:)

Składniki:
- 700 g mąki pszennej pełnoziarnistej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- trochę czarnuszki zmieszanej z suszonymi pomidorami
- 150 ml mleka ciepłego
- 350 ml ciepłej wody

Drożdże posypujemy cukrem, dolewamy trochę mleka i mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, przyprawy, dodajemy masło, rozpuszczone drożdże, resztę mleka, wodę i zagniatamy ciasto( powinno być gładkie i elastyczne).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny.
Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią i ponownie zagniatamy -składając je kilkakrotnie.
Formujemy bochenek i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby podrósł.
Następnie ostrym nożem nacinamy chlebek kilka razy, posypujemy delikatnie mąką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni . Pieczemy tak 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.

Po upieczeniu skórka powinna być brązowa, a chleb po uderzeniu od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.
Studzimy go na kratce.

Smacznego!

23 komentarze:

  1. Domowe pieczywo jest takie pyszne :) Świetny ten chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  2. no po prostu woow! pięknie Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł cudnie ;) ciekawe, jak długo zachowa świeżość ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko powiedzieć bo prawie nic nie zostało na jutro :))

      Usuń
  4. też miałam taką myśl z zakwasem, ale jakoś ciągle brak mi czasu:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, to zawsze główny powód także u mnie:)

      Usuń
  5. Wspaniały chlebek :) Ja ciągle jakoś nie potrafię się zebrać, żeby piec sama chleb :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, te chlebki na drożdżach są proste do upieczenia:)

      Usuń
  6. mmm... prezentuje się pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma nic lepszego niż domowy chlebek :) Chciałabym wreszcie upiec swój własny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pyszny, domowy chleb. Miałam kiedyś zakwaś. I piekłam chlebek. Pachniało w całym domu. Ale wyjechałam na wakacje i nie mogłam już "opiekować się" zakwasem i już od tej pory nie piekę chleba na zakwasie. A szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, szkoda, byłam w podobnej sytuacji i zrezygnowałam z zakwasu, a teraz chciałabym wrócić i piec takie chleby:)

      Usuń
  9. Uwielbiam domowe chlebki i bułki, są pyszne. A najbardziej ich zapach unoszący się po całym domu :-) bardzo fajny przepis na chlebek :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie! ten zapach jest cudowny:)

      Usuń
  10. domowy chleb jest po prostu niezastąpiony

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, musiał być pyszny! Nie ma jak zapach pieczonego chleba roznoszący się po domu... :)

    OdpowiedzUsuń