sobota, 23 kwietnia 2016

chleb bezglutenowy


Ostatnio szukam przepisów na wypieki bez glutenu i wszelkie potrawy, które nie zawierają jajek i mleka. Jest to dla mnie spore wyzwanie, ponieważ w mojej kuchni królują jajka, mąka pszenna i mleko krowie ... Jednak wyzwania lubię i łatwo się nie poddam :)
Znalazłam przepis na ten chleb na stronie eksperymentalnie.com . 
Pierwsze podejście okazało się klapą, natomiast kolejne wyszło świetnie.
Zmieniłam podejście do tego rodzaju wypieków, poczytałam porady i udało się!

Wprowadziłam drobne zmiany do przepisu, zmniejszyłam temperaturę pieczenia i część mąki kukurydzianej zastąpiłam skrobią ziemniaczaną.

Składniki na keksówkę:
- 250g mąki gryczanej
- 150g mąki ryżowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 8 g drożdży suszonych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- płaska łyżka soli
- łyżka cukru
- ok 600 ml wody ciepłej

Drożdże wsypujemy do miseczki szklanej, dodajemy cukier i trochę ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut, aż zrobi się piana.
Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy drożdże i stopniowo wlewamy wodę. Mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być klejące i jeśli wydaje się zbyt zbite i suche, dolewamy więcej wody. (Wypieki bez glutenu potrzebują więcej płynu.)
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na 30 minut.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 50 minut.
Po tym czasie chleb wyjmujemy z formy i dopiekamy przez ok 10 minut.
Postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.
Studzimy na kratce.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. ciekawy przepis, może i mnie wyszedłby taki chlebek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to było wyzwanie, na mące pszennej piekę prawie z "zamkniętymi oczami" , grunt to się nie zniechęcać :)

      Usuń
  2. ciekawy przepis, może i mnie wyszedłby taki chlebek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydatny przepis, często wypiekam pieczywo w domu, czy zamiast drożdży suszonych można dać świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chlebek piekłam pierwszy raz i jeszcze nie próbowałam na świeżych drożdżach, jednak myślę,że powinien udać się tak samo jak na suszonych.

      Usuń
  4. bezglutenowego chleba jeszcze nie piekłam, wyszedł wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, bardzo się cieszę, że się udał;)

      Usuń
  5. Chętnie przetestuję, bo też ie jem glutenu. Też pierwszy był klapą, ale drugi z kaszą gryczane już ok. Ten chętnie upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma jak domowy chleb! Wyszedł wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią zjadłabym kawałek, wspaniały ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią zjadłabym kawałek, wspaniały ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń