wtorek, 17 maja 2016

szarlotka z kaszy jaglanej


Szukałam przepisu na ciasto bez glutenu,  jajek i muszę przyznać, że po kilku próbach doszłam do wniosku, że niczego dobrego na pewno nie uda mi się upiec... I tu się właśnie myliłam, bo w końcu na kanale www.youtube.com trafiłam na to ciasto z jabłkami :) Kaszę jaglaną miałam więc postanowiłam spróbować...
Ciasto jest smaczne i faktycznie przypomina tradycyjną szarlotkę. Polecam je osobom na diecie bezglutenowej, bo nie muszą odmawiać sobie kawałeczka przyjemności :)

Składniki na "ciasto" (tortownica 22cm):
- 4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szkl mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

* trochę margaryny bezmlecznej lub olej kokosowy bezzapachowy

nadzienie (wszystkie składniki mieszamy) :
- 1,5 kg jabłek startych na tarce na grubych oczkach
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki cynamonu
- 4 łyżki cukru

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Do przestudzonej kaszy dodajemy obie mąki, cukier i dokładnie mieszamy.
2/3 masy wykładamy na dno tortownicy i dokładnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.
Na kaszę kładziemy w kilku miejscach wiórki  margaryny i wykładamy masę jabłkową.
Przykrywamy resztą kaszy i również układamy wiórki margaryny.

Tak  przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę.
Po tym czasie odkrywamy je i pieczemy jeszcze 15 minut.
Zanim zaczniemy kroić, ciasto powinno dobrze wystygnąć, ponieważ ciepłe będzie się rozpadało.


Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Wspaniałe zdrowe ciasto. Chętnie poczęstowałabym się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, proszę, i tak można, nie wiedziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, proszę, i tak można, nie wiedziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki świetny przepis, wart wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł z tą kaszą ;) Z pewnością ciacho było pyszne ;) Ściskam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę owocne poszukiwania:-)Wypróbuję ją i ja :-)

    OdpowiedzUsuń