piątek, 17 marca 2017

chleb z krupczatki mieszany łyżką


Dzisiaj upiekłam kolejny chleb, z kategorii łatwych i szybkich ;) Czyli dokładnie taki ,jak lubię najbardziej. Pracy przy nim jest naprawdę mało, a efekt super! Któż nie lubi poczuć w domu zapachu świeżutkiego chleba? ;)
Sylwia, wielkie dzięki za przepis :)

Składniki na keksówkę 34x12:
- 500g mąki krupczatki
- saszetka drożdży suszonych
- 1/2 szkl otrębów pszennych
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka cukru
- trochę ponad pół łyżki soli
- 500 ml ciepłej wody

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy, dolewamy wodę i znów mieszamy łyżką.
Ciasto będzie dosyć luźne, konsystencją przypominające budyń .
Przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie przekładamy do formy wyłożonej papierem do  pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 40- 50 minut ( w zależności od piekarnika).
Studzimy na kratce.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ekspresowe wykonanie! Na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wypieczony. Pysznie wygląda. Przepis łatwy chlebuś pyszny... i o to chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zbieram każdy przepis na chleb, dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń