Składniki:
- 550g mąki
- pół szkl mleka
- pół szkl wody
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 dag drożdży świeżych
* jajko do posmarowania przed pieczeniem
*nadzienie - może to być marmolada, jabłka duszone, albo roztopione masło wymieszane z cukrem i cynamonem, jak kto woli:)
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem. Do miski sypiemy mąkę, dodajemy masło, jajko, wodę i rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto, smarujemy troszkę olejem i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na spory prostokąt i nakładamy nadzienie. Zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy na kawałki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwykle z jednej części ciasta wychodzi jedna blacha ślimaczków 12- 13 sztuk. Z drugą częścią ciasta robimy to samo( można nałożyć inne nadzienie).
Dwie blachy ślimaczków odstawiamy na godzinę, aby podrosły.
Smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut.
( ja każdą blaszkę piekę oddzielnie)
Smacznego!
Dobijasz mnie swoimi pysznościami!!rewelacyjnie wyglądają:))mniammmmm!!!
OdpowiedzUsuńmargo, ja Cię nie dobijam, ja Cię zachęcam :)))))
UsuńKarmel bardzo ładnie wyglądają te ślimaczki, postanowiłam je upiec i są pyszne.
OdpowiedzUsuńW takim razie bardzo się cieszę i pozdrawiam:))
UsuńWitam. Uwielbiam tez zapach ciast. Powalają mnie ;) Chętnie skorzystam z Twoich przepisów. Są proste i jasno sprecyzowane :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie teraz piekę ślimaczki. Nocą ;)))
OdpowiedzUsuńKochana bardzo mi miło, czekam na wyniki pieczenia:)) Pozdrawiam!
UsuńNa pewno 50dkg mąki?
OdpowiedzUsuńtak, na pewno, robiłam wielokrotnie z tego przepisu:) trzeba cierpliwie wyrobić ciasto, zawsze mi wychodzą dobre:)
Usuń