Składniki na biszkopt:
- 5 całych jaj
- szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do tortownicy ( ja używam tortownicy o średnicy 24 cm), wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Składniki na masę:
- 400 ml śmietany 30%
- niepełna szkl cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny ( rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić)
* dodatkowo truskawki
Śmietanę ubijamy z cukrem i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo wystudzoną żelatynę. Mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Pierwszy blat nasączamy wodą z cukrem, smarujemy śmietaną i układamy pokrojone truskawki, przykrywamy drugim blatem ciasta i znowu nasączamy, smarujemy śmietaną i układamy truskawki. Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy go i smarujemy śmietaną, także boki tortu. Wierzch dekorujemy pozostałymi truskawkami, a boki tortu obsypujemy kawałeczkami czekolady, albo wiórkami kokosowymi lub orzeszkami.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
wygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)) U Was też jest baaardzo smacznie:))
Usuń