środa, 28 marca 2012

wieprzowina duszona

Tym razem przygotowałam wieprzowinę w sosie. Nie jest to trudne, wymaga tylko czasu, ponieważ mięso musimy dusić ok 2 godzin, żeby było mięciutkie.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- bulion warzywny - 400ml- może być z kostki rosołowej
- kilka łyżek mąki
- smalec
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Umyte i oczyszczone mięso kroimy w niewielkie kawałki. Przekładamy do miski i obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni albo w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy szybko mięso na złoty kolor. Przekładamy mięso na chwilę do miski, a do pozostałego tłuszczu ( jeśli jest mało to dodajemy jeszcze łyżkę smalcu) wsypujemy 2 łyżki mąki i zasmażamy. Kiedy mąka zrobi się lekko brązowa, wlewamy powoli bulion i dokładnie rozprowadzamy w nim mąkę. Sos będzie nam ładnie gęstniał. Dodajemy do niego nasze podsmażone mięso, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy 2 godziny. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i gotowe. Najlepsze do mięsa będą ziemniaczki  z koperkiem i korniszony.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz