piątek, 19 kwietnia 2013

rolada szpinakowa


Ta smaczna i lekka rolada, pięknie prezentuje się na stole :) Kiedy zobaczyłam dzisiaj u Antenki podobną roladę aż się roześmiałam, że myślimy o podobnych smakach! :)
Bardzo  Wam polecam, bo łatwo ją zrobić, a efekt wspaniały!
Przepis pochodzi z dawnego numeru "Claudii", ale lekko go zmodyfikowałam.

Składniki:
- 450g mrożonego szpinaku ( u mnie brykiet)
- 150g wędzonego łososia
- sól, pieprz
- 4 jajka
- łyżka koperku
- 250g twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku

Szpinak podgrzewamy na patelni, żeby się rozmroził. Dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda odparuje, przekładamy go do miski, chwilę studzimy, dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno , a następnie dodajemy do szpinaku. Delikatnie mieszamy.
Masę szpinakową wylewamy na dużą blachę ( z zestawu piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
W między czasie twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, koperek i całość doprawiamy.

Upieczony szpinak wykładamy na folię aluminiową papierem do góry i delikatnie go zdejmujemy.
Kiedy trochę przestygnie, smarujemy masą twarogową i układamy kawałki łososia.
Delikatnie rolujemy i zawijamy w folię.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

24 komentarze:

  1. Lubię ją! Ładnie Ci wyszła, mi nigdy tak ładnie się nie zroluje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale świetnie wygląda. Fajny pomysł na ciekawą przystawkę na przyjęcie. Szpinak, czosnek, łosoś...Baaardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka pomysłowa! Nigdy nie robiłam czegoś podobnego, a szpinak, kremowy serek i łosoś to genialne, pyszne połączenie :) Muszę ją kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam gorąco, ja zrobiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni:)

      Usuń
  4. ale ekstra! wygląda niesamowicie, smakuje pewnie też!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mistrzostwo!!!!!!!!!!niesamowicie apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już tyle za mną chodzi...W końcu ją zrobię;-) Zrobię ją na pewno, bo wygląda rewelacyjnie:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no zrób koniecznie! i pochwal się jak wyszła:) pozdrawiam!!

      Usuń
  7. fajnie wygląda, ciekawe smaki, takie coś innego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. widzę, że Tobie wyszła równie piękna!

    OdpowiedzUsuń
  9. w moich okolicach często się taką robi na imieniny i takie tam ;) kolory są super mega wiosenne! :) i zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję dziewczyny, pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow fajnie wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a widzisz, udała się!:) i to jeszcze jak cudnie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. udała się i bardzo jestem zadowolona ze smaku tej rolady!:)

      Usuń
  13. wygląda pięknie same moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mam pytanko, jak kroi się ta roladka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie miałam żadnych problemów z jej pokrojeniem, oczywiście kroimy na grubsze plasterki i ostrym nożem ( ja go za każdym razem wycieram, żeby nie rozmazywał serka), rolada dobrze i ścisło zwinięta na prawdę nie sprawia problemów z pokrojeniem :) pozdrawiam!

      Usuń