czwartek, 22 marca 2012

Biszkopt z galaretką

Biszkopt z budyniem i galaretką, czyli coś prostego i smacznego na wiosnę:)
Składniki na biszkopt:
-5 całych jaj
-szkl cukru
-1 i 1/2 szkl mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

*dodatkowo galaretka, 2 budynie śmietankowe i 3 szkl mleka

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 minut, najlepiej wbić patyczek.

W między czasie przygotowujemy galaretkę o wybranym smaku ( w moim przypadku truskawkowa), rozpuszczamy w trochę mniejszej ilości wody niż podane jest na opakowaniu i studzimy.
Budynie gotujemy w 3 szkl mleka ( dodając cukier wg przepisu z opakowania) i jeszcze gorące wykładamy na biszkopt.
Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na biszkopt z budyniem i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Widać że pychota,aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak, a dodatkowo przywołuje wiosnę:)

    OdpowiedzUsuń