piątek, 23 marca 2012

Bułeczki drożdżowe

Zapraszam do wypróbowania przepisu na miękkie bułeczki drożdżowe z jabłkami lub marmoladą. Właściwie można je nadziać tym, co się lubi. Ja najczęściej nadziewam bułeczki jabłkami, które latem zrobiłam w słoiczki. Nadzienie powinno być dosyć gęste, żeby nie wypływało podczas pieczenia.

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500g mąki
- 30g drożdży
- 70g cukru
- 260ml mleka
- 1 jajko
- 50g masła roślinnego
- pół łyżeczki soli

*dodatkowo 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem i nadzienie według uznania

Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek i kruszymy drożdże,  zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Potem dodajemy sól i jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto i kiedy zaczyna odchodzić od miski, dodajemy stopniowo roztopione masło. Zagniatamy, aż całe masło połączy się z ciastem. (Będzie się trochę lepić do rąk, ale nie trzeba się  zrażać i nie dosypywać mąki, bo ciasto nie będzie potem takie mięciutkie). Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie na posypany mąką blat wykładamy ciasto i składamy kilka razy. Dzielimy na części - mi zazwyczaj wychodzi 12 bułeczek. Każdą część wałkujemy w prostokąt. W górnej części kładziemy łyżkę nadzienia i zawijamy do środka. Dolną część nacinamy nożem i zawijamy bułeczkę do końca.
Przygotowane bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 15 minut.
Następnie smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 20 minut.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. O raju,jakie cudne!!!!mniam!!!!!!!!będę musiała je wypróbować !koniecznie!

    OdpowiedzUsuń