sobota, 2 marca 2013

rzeżucha

W pobliskim sklepie pojawiły się nasionka rzeżuchy więc długo się nie zastanawiałam i kupiłam kilka paczuszek:) Gorąco zachęcam Was do tego samego, ponieważ rzeżucha to źródło witamin, białka i soli mineralnych!
A co najważniejsze rośnie w ekspresowym tempie:)
Jest świetna jako dodatek do kanapek i  sałatek, ma dużo witaminy C , a olejki eteryczne w niej zawarte wpływają pobudzająco na apetyt i trawienie.
Jedzenie rzeżuchy zalecane jest także osobom cierpiącym na cukrzycę ( obniża poziom cukru), anemię, osteoporozę i wiele innych chorób.
Bardzo łatwo się ją hoduje, a nasionka można wysiać choćby na talerzyku czy w plastikowym pojemniczku, na wacie, ligninie lub bibule nasączonej wodą.
A więc do dzieła! Będzie również ozdobą na Wielkanocnym stole:))

14 komentarzy:

  1. u nas cały czas hodowla w toku, kolejna i kolejna i kolejna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też wpadłam w szał hodowania;))

      Usuń
    2. no to jest nas 3 :) ja posadziłam kwiatki do doniczek i zioła, radość z kazdego nowego listka :)

      Usuń
    3. chociaż za oknem śnieg i mróz, to przynajmniej w domu wiosna:))

      Usuń
  2. przez cały rok hoduję kiełki, które b. lubimy, używam kiełkownicy, moje ulubione to rzodkiewki mniam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo fajnie! muszę poszukać takiej kiełkownicy:)

      Usuń
  3. Ja mam takie naczynko specjalne do rzeżuchy, faktycznie można by już zasiać:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no muszę koniecznie się zaopatrzyć w to naczynie do hodowania :)

      Usuń
  4. muszę zasiać rzeżuchę! :) uwielbiam jej zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też już się cieszę i przebieram nóżkami, bo na wielkanoc zawsze sadzę rzeżuchę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pięknie wygląda na stole, muszę poszukać jakiegoś ładnego naczynka:)

      Usuń
  6. Podpisuję się pod tym postem! Rzeżucha to także świetny kosmetyk, właśnie dziś o tym pisałam na blogu, pozdrawiam, będę częściej zaglądać!

    OdpowiedzUsuń