piątek, 8 marca 2013

tort śmietanowy dla moich córeczek:)


9 lat ....i 3 latka ! Kiedy ten czas zleciał?
Moje córeczki mają dzisiaj urodziny, a ten tort jest specjalnie dla nich:) Tak się złożyło, że nasze trzy pociechy są z marca, a że najmłodsza nie może się już doczekać  swoich, więc świętuje również dzisiaj;)
Tort zrobiony zgodnie z zamówieniem, czyli miały być serduszka i czekolada i owoce :) Więc są!

Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Po upieczeniu tort kroimy na 3 blaty.

Składniki na masę śmietanową:
- ok. 400ml śmietany 30%
- 2 fixy do śmietany
- 1 szkl cukru pudru
- 250 g serka mascarpone

Śmietankę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach.

dodatkowo:
- 1/2 tabliczki białej czekolady startej na drobnych oczkach
- płatki migdałów
- brzoskwinie z puszki
- kiwi
- serduszka cukrowe
- posypka z wafelków ( opłatków)

Blat ciasta blat nasączamy wodą z cukrem, smarujemy masą śmietanową, posypujemy startą czekoladą i obkładamy brzoskwiniami. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i powtarzamy czynności. Przykrywamy trzecim blatem ciasta.Wierzch tortu i jego boki również smarujemy śmietaną.
Boki obsypujemy płatkami migdałowymi, a wierzch posypką z opłatka. Dekorujemy owocami i  serduszkami .

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. ŚLICZNY, DELIKATNY I NA PEWNO PYSZNY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, spróbujemy za kilka godzin;))

      Usuń
  2. jaki śliczny, niektórzy to mają zdolności;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja też taki zamawiam;-)) A nie buntują się, żeby każda miała swój osobno? Ja bym nie odpuściła;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, kiedyś były osobne torty, ale nie do przejedzenia:)) dlatego jest wspólny większy:)

      Usuń
  4. cudowny tort- i to już kolejny:) tylko podziwiać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda!
    Wszystkiego najlepszego dla córeczek. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo!! pozdrawiam:))

      Usuń
  6. Prawdziwe arcydzieło cukiernicze! Super!

    zapraszam na candy na moim blogu w ramach wielkanocnych prezentów:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję!! oczywiście zajrzę do Ciebie:)

      Usuń
  7. Imponujący! Córy miały wspaniały tort!

    OdpowiedzUsuń
  8. Córeczki musiały być zachwycone! Genialny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny tort!! Na pewno smakował tak jak wygląda, czyli wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję!! :) był bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wszystkiego najlepszego dla córeczek:) u nas najmłodszy też z marca, 14;) właśnie rozglądam się za inspiracjami tortowymi;)
    twoje dziewczynki miały baaaaardzo apetyczny torcik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dziękuję!! no kochana kombinuj torcik, chętnie obejrzę :)))

      Usuń
  12. 100 lat dla dziewczynek, tort przepiękny!
    z bitą śmietaną najlepszy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:)) ze śmietaną lubimy najbardziej!

      Usuń
  13. Wspaniale wygląda muszę koniecznie spróbować taki zrobić dla mojej córki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wow jakie cudo!!!!!!kiedyś już tu byłam,ale zabrakło mi czasu na pisanie:)bardzo radośnie go ozdobiłaś:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile wody z cukrem i jakim? Jaka blacha na biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle wystarcza mi szklanka przegotowanej (wystudzonej) wody i 1-2 łyżki cukru zwykłego, wszystko zależy od tego czy ktoś lubi bardziej czy mniej słodko. A jeśli chodzi o blachę, używam tortownicy 22-23cm.

      Usuń