wtorek, 12 marca 2013

bułeczki z marmoladą różaną


Za oknem śnieg i mróz.... Gdzie ta wiosna?? Chyba się jej nie doczekam:)
Tak więc dzisiaj bułeczki drożdżowe, do gorącej herbaty lub mleka, na miłe rozgrzanie:)

Składniki:
- 500 g mąki
- 28 g drożdży świeżych
- 40 g masła stopionego
- 50 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli
* marmolada różana ( twarda)
*jajko do posmarowania przed pieczeniem

Mąkę wsypujemy do naczynia, robimy dołek i kruszymy drożdże. Zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Czekamy chwilę. Następnie dodajemy jajka, sól, masło i wodę. Zagniatamy ciasto. Będzie kleiło się do rąk, ale nie należy zbyt mocno podsypywać mąką, żeby potem bułeczki nie były za twarde. Mają być miękkie i puszyste. Najlepiej zagniatać na blacie dobrych kilka minut.
Ciasto odstawiamy do podwojenia objętości ( 1-1,5 godz.).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z naczynia i dzielimy na 12 części. Każdą spłaszczamy, układamy marmoladę i sklejamy formując bułeczkę.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 18 minut.

Smacznego!

25 komentarzy:

  1. dobrze wyrobione drożdżowe, widać, super bułeczki, takie bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności:)
    porywam taką bułeczkę! idealna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! W sam raz na poprawę humoru. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki dziewczyny! :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takim nadzieniem porwałabym na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, na kolację w towarzystwie kakao...mmm:)

      Usuń
  6. Bardzo apetyczne, ale nie dla mnie bo d..rośnie;-) Chyba nie ma takiego/takiej kto by nie lubił:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka, od jednej nie urośnie:) a resztę rodzina zje;)

      Usuń
  7. Wyobrażam sobie, jak muszą smakować takie ciepłe, jeszcze parujące... Och, cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też własnie kombinuję z marmoladą różaną:) uwielbiam ją

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też ją baaardzo lubię, choćby na świeżym chlebie:)

      Usuń
  9. ja też ograniczam słodkie, a ty kusisz:D haha choć sama co rusz rodzinkę rozpieszczam:D

    OdpowiedzUsuń
  10. ach pyszności :) uwielbiam takie domowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, całe rano miałam ochotę na takie bułeczki...jeszcze z moją ulubioną marmoladą różaną... wiesz jak kusić:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe pyszne były:) musisz upiec;)

      Usuń
  12. O, u Ciebie też różane smaki dzisiaj! :) Oj, taką bułeczkę bym skradła na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię ten różany smak:))

      Usuń
  13. O kurna! Jak Ci takie piękne bułki drożdżowe wychodzą? U mnei z akażdym razem stres jak do drożdży się zabieram. Raz wyjdzie, raz nie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Do drożdży mam rękę:)) Choć nie powiem, zdarzają się wpadki;)

      Usuń
  14. doskonałe
    idealne dla dzieciaków do szkoły!

    OdpowiedzUsuń
  15. mój tata by za nimi szalał! ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. zawsze tak pięknie rośnie u Ciebie wszystko!!!!super

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wyrosły i właśnie się pieką do popołudniowej, niedzielnej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń