środa, 27 marca 2013

(smutny;) klops z jajkami przepiórczymi

Dzisiaj mięso pieczone, które świetnie smakuje i na ciepło i na zimno podane na kanapkach. Tym razem upiekłam je z jajkami przepiórczymi, bo taka wersja bardziej podoba się moim córkom:) A poza tym,  przed Wielkanocą wszystko kręci się wokół jajek ;))

Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego ( u mnie z szynki )
- 2 marchewki
- 8 jajek przepiórczych
- 2 jajka kurze
- bułka tarta ok. 3 łyżek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo.
Do mięsa dodajemy jajka kurze, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i marchewki starte na grubych lub drobnych oczkach ( według uznania). Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie wyrabiamy.
Foremkę keksową natłuszczamy i wykładamy połowę mięsa, układamy jajka przepiórcze i przykrywamy resztą mięsa.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. jaką ma przestraszoną minę na zdjęciu klops:) pewnie się boi, że zaraz go ktoś szybciutko pożre bo jest strasznie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hahaha no dzieci to samo powiedziały:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, chętnie zjadłabym na świąteczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zawsze u Ciebie,,wspaniale się udał!
    Ma normalnie przerażenie w oczkach ten klopsik biedny,,hihi,,nic tylko usteczka z czerwonej papryki mu dołożyć i będzie klops z uśmiechem:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki!! hehe on po prostu wie, co go czeka! :))

      Usuń
  5. Wielkie oczy zrobił, ten klops...;-) U nas też jest na każde święta, ale mówi się u nas zając;-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście, klops z wielkimi oczami:D Fajny pomysł z jajkami przepiórczymi zamiast tymi zwykłymi, niby taka mała zmiana a od razu wizualnie wygląda inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, czasem mała odmiana , a efekt fajny:)

      Usuń
  7. pysznie wygląda:) a jajka wyglądają jak wielkie oczy:D

    OdpowiedzUsuń
  8. No to klops! Świetny! I jeszcze te jaja, które baaardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  9. o, jak ja to lubię! i na ciepło i na zimno! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Klops się na mnie patrzy jajecznymi oczyma :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm podwójne jajeczka:) Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  12. lubimy na obiad, czasem z jajkami, czasem bez:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Udal mi sie pysznie, dzieki za przepis, Karmel!:-)

    OdpowiedzUsuń