poniedziałek, 25 marca 2013

tiramisu

Weekend upłynął słodko i przyjemnie:) Na prośbę córek zrobiłam w końcu tiramisu, bo miały ochotę na  ten deser już od jakiegoś czasu :)
W związku z tym, że przeznaczony był głównie dla dzieci, zamiast kawy użyłam herbaty i zrezygnowałam z żółtek. Wyszedł bardzo smacznie i lekko, polecam!

Składniki ( moja forma 22x32):
- opakowanie podłużnych biszkoptów 400g ( kilka sztuk zostało)
- herbata ( zwykła czarna, zaparzona i wystudzona)
- ok. 500ml kremówki 30%
- 250g mascarpone
- 2/3 szkl cukru pudru
- kakao dziecięce słodkie

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy.
Biszkopty zanurzamy w herbacie i układamy na dnie formy. Przykrywamy połową kremu śmietanowego, posypujemy kakao, a następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
Smarujemy kremem i ponownie posypujemy kakao.
Wstawiamy na noc do lodówki.
Pomimo tego, że kakao było słodkie, całość wyszła w sam raz:)

Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Mój M. też mnie męczy o teramisu. Fajnie, że można zrezygnować z żółtek;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, trochę się obawiałam tych żółtek, ale bez nich jest rewelacyjne więc spokojnie można pominąć:)

      Usuń
  2. mniam, mniam! pycha! też wolę słodkie kakao ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ słodkości z samego rana! I taka wersja podoba mi się najbardziej!!!super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, raczyliśmy się tymi słodkościami cały weekend:)

      Usuń
  4. ach,zapomniałam,,rewelacyjnie wyglądasz na tym banerku!!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! tez muszę kiedy zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tiramisu z herbatą? Jestem ciekawa jak smakowało:) Zawsze robiłam z kawą ale herbata...hm...dla odmiany w końcu coś innego trzeba wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo smaczne, herbata nie była zbyt mocna, więc smak lekki:)

      Usuń
  7. bardzo fajnie, tak lekko wygląda, zjadłabym taki, z żółtkami bym nie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, wyszło w sam raz nie za słodko:)

      Usuń
  8. Wygląda jak takie prawdziwe, pierwszorzędne tiramisu :) Z wielką chęcią wprosilabym się na kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi czytać takie komentarze:) pozdrawiam!

      Usuń
  9. mój narzeczony mógłby jeść wyłącznie tiramisu:) fajne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam tiramisu...narobiłaś mi ochoty przyznaje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kocham titamisu:) twoje wygląda bosko! ja robię trochę inaczej, ale na twoje również kiedyś bym się skusiła:D

    OdpowiedzUsuń
  12. fajna dziecięca wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prawda jest taka, że ten pzepis oprócz zawartości mascarpone w składzie to z prawdziwym tiramisu nie ma nic wspólnego;/ pewnych klasyków nie należy zmieniac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uważam, że wręcz przeciwnie - można zmieniać i robić desery , które bardziej nam smakują. A tradycjonaliści mogą trzymać się klasycznych wersji, jeśli bardziej im to odpowiada :)

      Usuń