wtorek, 26 marca 2013

jabłko pieczone

Prosty i smaczny deser :)
Jabłko pieczone z bezą dla dorosłych i dla dzieci, polecam!

Składniki:
- duże twarde jabłka 
- miód
- płatki migdałowe
- białko
- łyżeczka cukru pudru

Z jabłek ścinamy wierzch z ogonkiem i wydrążamy gniazda nasienne ( ale uważamy, żeby nie uszkodzić spodu). W powstałe otworki wsypujemy po trochu płatków migdałowych i wlewamy po łyżeczce miodu. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25-30 minut.
Białko ubijamy z cukrem na sztywno. Na każde jabłko nakładamy łyżkę piany i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy, aż beza się zarumieni.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Wspaniale to wygląda!!Już mi ślinka leci,bo ten soczek z boku który wypłynął........!!Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) a najprzyjemniej jest jak poczuje się miód:)

      Usuń
  2. Jak ja nie cierpię pieczonego jabłka, musialam je jesc zaraz po porodzie :))
    Jeśli masz ochotę to zajrzyj do mnie do wzięcia są dwie ksiażki kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, po porodzie nie ma wyjścia, trzeba się zmuszać do jedzenia różnych rzeczy, nie koniecznie nam smakujących:)

      Usuń
  3. Pyszny deser, czasami jeszcze dodaję żurawinę. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę spróbować z żurawiną!:)

      Usuń
  4. CUDOWNIE wygląda! Szczególnie ta beza :)) Już chyba mam pomysł, jak sprawić, by moje pieczone jabłka były nie tylko smaczne, ale i wyglądały apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję!! spróbuj z bezą, pycha:)

      Usuń
  5. Z pieczonymi jabłkami mam fajne wspomnienia. Piekłyśmy je w pracy w laboartorium w suszarkach:-) Ale były bez piany:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. kojarzą mi się z dzieciństwem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i kiedyś jabłka były takie smaczne, zrywało się codziennie:)

      Usuń
  7. poezja! piszę się na dwa takie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam!:) wyprodukujemy więcej;)

      Usuń
  8. Coś tak pysznego by mi się własnie przydało na osłodę i załadowanie akumulatorów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam pieczone jabłka, muszę kiedyś zrobić z taką bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszniutki i zdrowy deser! Z migdałami nie próbowałam, za to zawsze dodawałam cynamon. Spróbuje teraz dodatkowo posypać migdałami ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. rajskie jabłuszko mmmmmm:D

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam pieczone jabłka, z bezą to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń