sobota, 25 maja 2013

chleb z suszonymi pomidorami


Fantastyczny chlebek, którego nie trzeba wyrabiać, bo wystarczy wymieszać wszystko łyżką! Chrupiąca skórka, zapach w całym domu i wystarczy  samo masełko do niego:)))
Przepis pochodzi z fantastycznej strony Kwestia Smaku. Trzymałam się instrukcji i wyszedł super:)  Polecam gorąco!

Składniki:
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
- 350g niegazowanej wody mineralnej

Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z łyżeczką cukru.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, posiekane pomidory, drożdże i wodę, mieszamy wszystko łyżką.
Ciasto będzie dość luźne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do podrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 245 stopni razem z garnkiem lub innym naczyniem żaroodpornym, w którym będziemy piec chleb ( średnica mniej więcej 20-24cm).
Ciasto po wyrośnięciu mieszamy łyżką, żeby opadło.
Wysuwamy gorący garnek z piekarnika  i przekładamy do niego ciasto. Wsuwamy z powrotem i pieczemy 5 minut bez przykrycia. Następnie przykrywamy i pieczemy 25 minut.
Po tym czasie odkrywamy i pieczemy bez przykrycia kolejne 20 minut.
Jeśli chleb będzie się za mocno  przypiekał, można przykryć folią aluminiową.

Po wyjęciu z piekarnika czekamy ok. 10 minut, a potem wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce.
Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Jejuniu!!Jaki Ci cudowny chlebuś wyszedł!!!!!!muszę upiec taki,skoro tak się udaje!!Przykrywałaś folią????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję!! tak, przykryłam na końcowe 10 minut:) jest super w smaku!

      Usuń
    2. tez tak zrobię,,,nie mam tylko pomidorków a szkoda bo już bym się wzięła za to:))

      Usuń
  2. aaa,widziałaś moje rabarbarowe ciasto??może Ci podpasuje,,zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, Twoje ciasta oglądam i nie mogę zapanować nad ślinotokiem;)))

      Usuń
  3. mniam!:) zapisuję przepis, miałam robić bułki z suszonymi pomidorami, ale ten chleb jeszcze bardziej mi się podoba, bo za dużo się nie trzeba narobić:)
    robiłam podobny chleb, ale razowy i też składniki tylko się mieszało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie to jest w nim fajne, że się człowiek nie narobi:))

      Usuń
  4. chlebek z masełkiem pysznosci ;d dodaje do obserwowanych za ciekawe pomysły

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek wygląda rewelacyjnie! Naprawdę wystarczy wymieszać tylko łyżką? Normalnie to cudo!:D Chętnie bym zrobiła:D A czym mogłabym zastąpić suszone pomidory? Pasowałyby np zioła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według autorki można zrobić bez dodatków, albo dodać 200 g pokrojonego podsmażonego boczku, różnego rodzaju ser lub orzechy czy rodzynki. Ja na pewno jutro upiekę kolejny chlebek, bo wymieszanie łyżką to naprawdę pestka:))
      upiekłam go w garnku tefala, po prostu wyskoczył sam :)

      Usuń
  6. Fantastyczny!!! O matko, głodna jestem;-) Miłej niedzieli, lecę do kuchni obiad szykować:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie spękana skórka i te pomidory !!! aż chce się po pajdę sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam . Zabieram się za pieczenie tego pysznie wyglądającego chlebka. Mam tylko pytanie , czy naczynie zaroodporne muszę wysmarować tłuszczem? Dzięki za odpowiedź i zapraszam na moją stronę http://smakowitakuchnia.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, ja piekę w garnku i go nie smaruję niczym, czasami używam naczynia żaroodpornego i od niego też chlebek mi ładnie odchodzi. Każdą inną blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
      Pozdrawiam:)

      Usuń