wtorek, 21 maja 2013

kompot z winogron

Co zrobić z nadmiarem owoców?
Najlepiej pyszny kompot!
Niewiele pracy, niewiele składników, a jak smacznie i domowo:)

Składniki:
- kiść ciemnych winogron
- cukier do smaku
- sok z połowy cytryny

Winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy. Nie potrzeba wiele czasu, winogrona dosyć szybko pękają i puszczają sok, a kompot nabiera pięknego koloru. Słodzimy do smaku, wyciskamy sok z cytryny i gotowe!

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. ale mi się zachciało pić!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie teraz na topie kompot z rabarbaru z limonką i listkami świeżej mięty, schłodzony kostką lodu pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam domowe kompoty! ale z winogron? nigdy nie piłam :) brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj koniecznie:) można też pomieszać z innymi owocami:)

      Usuń
  4. nie ma to jak domowy kompocik:) najpyszniejszy na świcie!

    OdpowiedzUsuń
  5. dobry kompocik nigdy nie jest zły:D ja wczoraj robiłam rabarbar-truskawka:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Winogronowy kompocik, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z winogronami kompotu jeszcze nigdy nie robiłam:) Twój ma piękny kolor!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ciekawie, chyba z winogron kompotu jeszcze nie piłam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zachęcająco. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję! zachęcam do ugotowania takiego kompotu jeśli lubicie winogrona:))

    OdpowiedzUsuń
  11. To prawie kompot o smaku wina :)

    OdpowiedzUsuń
  12. JESZCZE NIGDY NIE PILEM !!!!!!! Jutro zrobie : )))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie lepiej późno niż wcale ;)) pozdrawiam!

      Usuń