czwartek, 22 sierpnia 2013

domowy ser


Na taki domowy ser miałam ochotę od dawna.
Widziałam, że wiele z Was przygotowuje go samodzielnie i też w końcu wzięłam się do roboty :)
Skorzystałam z przepisu ze strony Kotlet.tv i nie zawiodłam się!
Smaczny, delikatny, polecam na kanapki z dodatkiem miodu lub dżemu:)

Składniki:
- 1l mleka 3,2 % ( lub prawdziwego od krowy jeśli macie taką możliwość)
- 1 l mleka zsiadłego ( można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe)

*miska, sitko, ściereczka

Mleko zwykłe przelewamy do garnka i podgrzewamy, ale nie za mocno( nie gotujemy).
Dodajemy mleko zsiadłe i przez dwie lub trzy godziny trzymamy na małym ogniu, od czasu do czasu lekko mieszając.
Ser oddzieli się od serwatki.
Po tym czasie na miskę kładziemy sitko, wykładamy je czystą ściereczką i przelewamy zawartość garnka.
Zakręcamy ściereczkę i odciskamy dobrze płyn. Następnie przykładamy czymś ciężkim i zostawiamy na kilka godzin, albo na noc.
Potem pozostaje już tylko przyjemność spróbowania naszego sera :)

Smacznego!

38 komentarzy:

  1. Ojjj taki domowy lubię najbardziej :) Wieki takiego nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, prosty do zrobienia i pyszny:)

      Usuń
  2. Moja babcia do tej pory robi taki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki ze swojskiego mleka jest najlepszy, a Babcie to mistrzynie:)

      Usuń
  3. O ludzie, jaki cudny. Chciałabym taki zrobić, ciekawe czy mi wyjdzie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle pysznych rzeczy robisz, to i ser wyjdzie, zrób koniecznie:)

      Usuń
  4. zawsze imponowali mi serowarzy/serowarowie (?) :D

    mój były smażył taki domowy ser z kminkiem, Boże jak śmierdziało w domu :D i tylko on to jadł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe nieźle! ja nie smażę, wolę w takim wydaniu, z dodatkami:)

      Usuń
  5. Aleś mnie zaskoczyła.Nie mam krowy na podorędziu, ale mam mleko kupne. Będę robić. Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no ja też krowy nie posiadam, chociaż nie powiem, przydałaby się, bo u nas mleko idzie jak woda:)

      Usuń
  6. o rany! boski:) oczy mam jak 5zł:D w życiu nie sądziłam, że w taki prosty sposób można mieć taki domowy serek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ja do tej pory też myślałam, że to wymaga sporo zachodu, a tu niespodzianka:)

      Usuń
  7. Oj, jak dawno nie jadłam takiego domowego serka... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to trzeba jak najszybciej to nadrobić;)

      Usuń
  8. w tamtym roku robiłam z tatą - taki ser robiła zawsze babcia i pokazał mi jak się robi, byłam w szoku że to takie proste, a smak zupełnie inny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszny wychodzi, bez porównania ze sklepowym:)

      Usuń
  9. No i proszę, jakież to proste! Trzeba będzie spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Próbujcie, bo warto!
    pozdrawiam Kobitki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś ,jak mleczko było w butelkach,to robiłam taki serek,,,ale to już bardzo dawno temu było,hhhih,,,,domowy ser jest fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ja na pewno będę jeszcze go robić, bo teraz to już nie mam ochoty na ten ze sklepu:)

      Usuń
  12. Aż korci,żeby skubnąć!;)

    OdpowiedzUsuń
  13. No i na starcie jestem w czterech literach, bo nie ma mowy o mleku zsiadłym tu, gdzie mieszkam:-( Buuu, a tak bym sobie taki twarożek uczyniła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, kup mleko w butelce lub folii 3,2 %, takie z krótszym terminem ważności, nie w kartonie i dodaj do niego dwie łyżki kefiru ( macie tam kefiry?) wymieszaj i odstaw na dwa dni w temperaturze pokojowej, powinno wyjść dobre:)

      Usuń
    2. Kefir bywa, ale rzadko. Ale ja uparta jestem, zdobędę, choćbym miała do polskiego sklepu zawitać;-) Dzięki za podpowiedź!

      Usuń
    3. to w polskim i zsiadłe może być ;))

      Usuń
  14. No, moja droga, jestem pod wrażeniem.. :) Ja już dawno sera i masła nie robiłam, oj dawno, będzie z "naście" lat, na wsi u babci miałam taki sprzęt do masła, co to teraz w skansenach można oglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no szkoda tylko, że mleka prosto od krowy nie mam, ale można i na tym sklepowym:)
      masła jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną ;)

      Usuń
  15. Od jskiegoś czasu robię, choć co 2 tygodnie, pyszny jest- potwierdzam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Od jskiegoś czasu robię, choć co 2 tygodnie, pyszny jest- potwierdzam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Od jskiegoś czasu robię, choć co 2 tygodnie, pyszny jest- potwierdzam!

    OdpowiedzUsuń
  18. domowy ser, jakie to genialne! muszę zrobić, muszę! :)

    OdpowiedzUsuń