czwartek, 3 października 2013

zupa z dyni

Sezon na dynię trwa, musi być więc zupa:)
Kto gotował, to wie, że jest bardzo dobra. Kto nie gotował musi to koniecznie nadrobić;)
Bardzo polecam tą zupę, bo rozgrzewa, syci i jest po prostu smaczna!

Składniki:
- ok 1 kg dyni ( po obraniu ze skórki i usunięciu pestek)
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 2 ziemniaki
- masło lub oliwa
- sól, pieprz
- śmietana
- 1,5 l bulionu warzywnego
- grzanki : chleb tostowy lub bułeczkę  kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle, na złoty kolor

Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oliwie  - w większym garnku.
Ziemniaki, marchew i dynię kroimy w kostkę i kolejno dorzucamy do garnka z  cebulką.
Całość chwilę podsmażamy, następnie zalewamy bulionem i gotujemy.
Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy zupę na krem, doprawiamy do smaku.
Podajemy ze śmietaną i grzankami.

Smacznego!

29 komentarzy:

  1. Uwielbiam!
    Moją wersję wzbogacam o łososia wędzonego i odrobinkę imbiru.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach...zupa z dyni to październikowy must eat :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez tej zupy październik się nie liczy;)

      Usuń
  3. Piękny kolorek :) Zupę dyniową jem bardzo często, nie mogłam się doczekać pierwszych dyń :) Uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota! Uwielbiam zupę z dyni :) Idealnie rozgrzewa w zimne popołudnia.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja troszkę inaczej robię, dodaję ser gruyere, doprawiam muszkatołowcem korzennym i białym pieprzem

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie kolorki :) a zupa pewnie przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj przytaszczyłam dynię do domu, dziś wrzuciłam do garnka, a jutro będzie pyszna zupa. Ja robię z dodatkiem mleka i czosnkiem.Twoja ma piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze z mlekiem nie robiłam, muszę spróbować!:)

      Usuń
  8. u nas dziś podobne wpisy, tyle że u mnie zupa mleczna z dynia:)
    pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, zupa z dyni jest wyjątkowa. Każdy chyba ma sój ulubiony sposób na nią. ;) Ja robię najczęściej an dwa sposoby: z mlekiek kokosowym i chilli, albo na rosole drobiowym z imbirem i odrobiną mozarelli. Każda jest dobra. Twoja na pewno pomogłaby mi teraz w chorobie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wracaj szybko do zdrowia! pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  10. uwielbiam jej smak, aromat i ten kolorek:) cudna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dynia przycupnęła w mojej lodówce i za kazdym razem, gdy otwieram drzwi wrzeszczy: zjedz mnie, głupia! No to ok. No to zupa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i dobrze, a Ty byś chciała w zimnie siedzieć? ;)) zupa dobra na wszystko!

      Usuń
  12. Uwielbiam dyniową, zwłaszcza na ostro po bawarsku:-) Jutro tez mam dynię na główne danie - risotto dyniowe będzie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jadłam takiego risotto, liczę na zdjęcia, wpadnę obejrzeć!:)

      Usuń
  13. Dynia, dynia mój faworyt :) ja dziś zrobiłam na mleku ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. nigdy nie jadlam i wpraszam się do Ciebie na tą pychotkę!

    OdpowiedzUsuń