sobota, 10 maja 2014

biszkopt delikatnie kawowy


Jest weekend, jest ciasto :)
Nie bardzo wiedziałam jakie miałabym ochotę zjeść ale najmłodsza córka podsunęła mi świetny pomysł.
Wczoraj w sklepie wybrała sobie mleczną kanapkę i stwierdziła, że to najlepszy deser :)
Postanowiłam więc upiec ciasto , które wyglądem będzie tą kanapkę nieco przypominać.
W internecie znalazłam wiele przepisów , jednak postanowiłam je zrobić po swojemu z kremem śmietanowym, bo taki najbardziej nam smakuje.
Serdecznie polecam!

Składniki (duża tortownica):
 *biszkopt
- 5 jajek
- szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao

*200 g czekolady mlecznej i garść orzechów laskowych
*filiżanka kawy rozpuszczalnej

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

*krem
- kubeczek (330 ml) śmietany 30%
- opakowanie serka mascarpone 250 g
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy.

Pierwszy blat ciasta nasączamy kawą, smarujemy masą śmietanową (całą) i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy dodatkowo orzechami.

Smacznego!

22 komentarze:

  1. Nigdy nie jadlam tego ciasta. Slyszalam same pozytywne opunie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi bardzo smakuje to ciasto, nie jest ciężkie, bo krem jest śmietanowy, polecam:)

      Usuń
  2. Pycha wygląda i na pewno pycha jest! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rany! bosko wygląda i mam ochotę teraz na takie coś, tym bardziej, że kocham smak kawy w ciastach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam serdecznie, prosta robota, a tyle przyjemności ;))

      Usuń
  4. Nie mogłabym się oprzeć takiemu kawałkowi ciasta. Zrobiłaś go tak wspaniale, że kusi, kusi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dziękuję, nie ma co się opierać bo to i tak nie równa walka ;))

      Usuń
  5. Ciasto inspirowane dzieckiem...Karmel, zacny wypiek! I jeszcze ta polewa...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana! Renia, zaczekaj aż Twoja niunia podrośnie, to dopiero będziesz miała inspiracji ;))

      Usuń
  6. Za mną te ciasto chodzi już rok czasu i zawsze coś wypadnie innego do zrobienie:) ale w końcu się zmotywuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały ! Ojej aż zgłodniałam :((

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne ciacho!:)moje smaki:) choć teraz bardziej korzystam z wersji owocowych póki sezon :D

    OdpowiedzUsuń
  9. wprosiłabym się na kawałeczek, a nawet dwa:d mniammmm jaka pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, lubię takie proste, a zarazem efektowne ciasta, pozdrawiam serdecznie i wreszcie wiosennie w pełni tego słowa znaczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo jakie pyszności!! serca nie masz....

    OdpowiedzUsuń