piątek, 22 sierpnia 2014

kurczak słodko - pikantny z ananasem


Szybki, smaczny obiad , dla tych co lubią słodko - pikantne smaki ; )

Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 2- 3 łyżki słodko - pikantnego sosu chili Tao Tao
- 2 łyżki miodu
- 1 puszka ananasa
- sól
- oliwa
- 1,5 torebki ryżu

Kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.
Na średnio rozgrzanej patelni, na oliwie,  krótko podsmażamy  posiekany czosnek ( uważamy, żeby nie przypalić), dodajemy sos chili i miód, mieszamy do połączenia składników. Dokładamy pokrojone mięso, delikatnie solimy, mieszamy dokładnie, żeby pokryć mięso powstałym sosem i smażymy, aż uzyska ładny złoto - brązowy kolor.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ananasa odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki.

Na ugotowany ryż wykładamy kawałki kurczaka i obkładamy ananasem.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Dla mnie jak najbardziej, bo lubię, ale mój mąż niestety już nie;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem warto zrobić tylko dla siebie ;)

      Usuń
  2. Ja z chęcią zjadłabym takiego kurczaka, bo lubię smak ananasa w połączeniu z mięsem. A z kurczakiem szczególnie. Świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam słodko-kwaśne kompozycje! Super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki świetny kurczak, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie połączenia.Co do sosu tao-tao -jest znakomity.

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam!:) uwielbiamy takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję, pozdrawiam gorąco!:)

    OdpowiedzUsuń