poniedziałek, 25 sierpnia 2014

pieczona pierś indyka



Dzisiaj upiekłam pierś z indyka, specjalnie na kanapki.
Wędlina ze sklepu jest okropna w smaku i do tego bardzo droga.
Wolę sama od czasu do czasu upiec kawałek mięsa, bo wtedy wiem co podaję mojej rodzinie.
Polecam, bo warto :)

Składniki:
- 800 g piersi z indyka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Pierś oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przekładamy ją do torebki do pieczenia.
W kubeczku mieszamy olej z papryką, solą i pieprzem, następnie tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Dokładnie ją  rozprowadzamy, nacierając mięso.
Torebkę zamykamy i odkładamy mięso do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mięso wyjmujemy wcześniej z lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Mięso pieczemy godzinę. Po tym czasie rozcinamy torebkę i pieczemy jeszcze 10 minut, żeby się przypiekło.

Kroimy po wystudzeniu.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Pyszny sposób na domową wędlinę. Z indyka w całości nie piekłam. Ale z innych gatunków mięsa owszem. Chętnie zrobię indyczą wędlinkę z Twojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Krysiu:) Nie ma lepszej wędliny niż domowa!

      Usuń
  2. śietnie wygląda:) aż ślinka cieknie, nie ma jak domowa wędlina!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) domowa smakuje najlepiej:)

      Usuń
  3. Ojej jaka fajna! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka jest najlepsza i długo się jej nie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My na kanapki najczęściej pieczemy udźce z indyka:-) Muszę spróbowac w Twojej wersji:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w taki razie muszę upiec udźca :)

      Usuń
  6. masz rację, wędliny sklepowe tez mnie jakoś odrzucają
    Twój indyk za to wygląda zdrowo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) musimy sobie jakoś radzić i uciekać przed tą chemią:)

      Usuń