środa, 24 września 2014

gulasz wołowy


Zrobiło się zimno, rano na termometrze były zaledwie 4 stopnie, dlatego pomyślałam o tym daniu.
Aromatyczny, syty i rozgrzewający gulasz będzie teraz coraz częściej pojawiał się na naszym stole.
Jedyny minus to czas, jaki musimy poświęcić na jego gotowanie. Ja dusiłam mięso przez 3 godziny na wolnym ogniu, potem zredukowałam sos. Wyszło pysznie!

Składniki:
- 500 g wołowiny
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 4 duże cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- majeranek
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej

Marchewkę i paprykę kroimy w kawałki.
Cebulę siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a po kilku minutach dorzucamy czosnek. Następnie przekładamy do garnka lub rondla z grubszym dnem.
Na tej samej patelni obsmażamy wołowinę pokrojoną w kostkę i dodajemy ją do cebuli z czosnkiem.
Wszystko podlewamy zagotowaną wodą, tak żeby przykryła mięso. Dorzucamy marchew i paprykę, przyprawiamy sproszkowaną papryką, majerankiem i pieprzem. Dodajemy koncentrat , całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 2,5 - 3 godziny. Po tym czasie doprawiamy solą i jeżeli trzeba jeszcze pieprzem. Gotujemy jeszcze przez jakiś czas, żeby sos się zredukował.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

*gdyby trafiło się Wam mięso wyjątkowo twarde, proponuję w czasie duszenia dolać kieliszek wódki, która spowoduje, że mięso szybciej zmięknie

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Karmel, ja zazwyczaj mięsko do gulaszu marynuję dzień wcześniej w koniaku. Fakt, gulasz wymaga czasu, ale chyba warto czekać! Pysznie znów dziś serwujesz!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek, lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety wołowina bardzo długo się dusi :(

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że podobne smaki za nami chodzą:) uwielbiam go!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :)
    Dawno nie jadłam wołowiny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Są potrawy, które czekają na swoją porę roku. Świetnie przywitałaś jesień odpowiednim daniem. Pysznym daniem. Bardzo lubię gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie dania są idealne na jesień :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Gulasze zazwyczaj robię wieprzowe... chyba pora to zmienić i przejść na wołowinę :)

    OdpowiedzUsuń