wtorek, 30 września 2014

pierogi z serem


Od kilku dni chodziły za mną pierogi :)
Nie bardzo miałam ochotę na ich lepienie, jednak chęć zjedzenia zwyciężyła ;)
Polecam serdecznie, ciasto jest bardzo przyjemne, elastyczne,  łatwo się wałkuje, a co najważniejsze żaden pierożek się nie rozkleił!

Składniki:
- 3 szkl mąki ( użyłam pszennej Basi typ 500)
- 125 g masła
- 1 szkl gorącej wody
- szczypta soli
- 1 jajko

Farsz serowy:
- 500 g białego sera
- cukier z wanilią
- cukier biały
- żółtko

Do gorącej wody wkładamy masło i mieszamy.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wbijamy jajko i wlewamy wodę z masłem. Szybko mieszamy widelcem, a kiedy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
W tym czasie ser przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko i cukier do smaku. Dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy ( podsypujemy mąką ale oszczędnie, żeby nasze pierogi nie były potem twarde), szklanką wycinamy kółka.
Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę sera i dokładnie zlepiamy.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy partiami pierogi. Lekko mieszamy.
Kiedy wypłyną gotujemy 2 minuty.

Ja podałam je z sosem malinowym:)

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. o matko ale mi smaku zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, kochammmmm!:D ajć jakie to pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym... Takie pyszności! :) Muszę koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie jadłam z serem, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaa Ty, na słodkie obiady masz chętkę;) Wspaniałe te pierożki, ślicznie się puszą do zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe Kochana chętkę to ja mam na jakiś sernik:))) Muszę się zebrać i upiec, bo do Ciebie mam daleko ;))

      Usuń
    2. Piecz! Polecam taki na czasie, jesienny, z dynią ;)

      Usuń
  6. Doskonałe pierogi. Wyobrażam sobie jak smakują. Nie jadłam z samym serem. Zachęciłaś mnie. Wypróbuję chętnie. A ciasto na pierogi z masłem też robię i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ciasto jest naprawdę bezproblemowe, przyjemnie się z nim pracuje:)

      Usuń
  7. Zrobiłam w piątek, wyszły pyszne! :D Wszystkim bardzo smakowaly- polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierożki na słodko...mniam, ustawiam się w kolejce po jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotki na całego.Mniam.Miłego Nowego Tygodnia.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham pierogi :-) a Twoje wygladają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś uwielbiałam te pierogi. Tak naprawdę już o nich zapomniałam. Oj muszę to nadrobić:-)

    OdpowiedzUsuń