sobota, 23 maja 2015

kurczak w pysznym sosie


Dzisiaj obiad, który podpatrzyłam na blogu u Kasi gotujzcukiereczkiem.blogspot.com.
Bardzo smaczny i dosyć szybki w wykonaniu, a to zdecydowany plus!
Sos delikatny i kremowy, szczerze polecam:)
Przepis podaję nie zmieniony, choć użyłam nieco większej ilości składników.

Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 250 g mascarpone
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 800g krojonych pomidorów ( 2 puszki)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej
*makaron lub ryż do podania

Cebulę drobno siekamy, kurczaka kroimy w niewielką  kostkę i posypujemy solą i pieprzem.
Paprykę również kroimy w kostkę.
Na większej patelni ( lub w rondlu) podsmażamy na niedużej  ilości oleju cebulę, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wrzucamy kurczaka i smażymy aż się zrumieni.
Następnie dokładamy paprykę, chwilę smażymy i wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat.
Całość dusimy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy.
Pod koniec dokładamy mascarpone i dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut.
Jeżeli trzeba ponownie doprawiamy i gotowe!

Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryż z piersią kurczaka z różnymi sosami! Coś dla mnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, ten przepis jest i łatwy i szybko można zrobić pyszny obiad. Chętnie sam go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm sosik delikatny i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No nareszcie wróciłaś ;-) Przepis już widziałam i fajne są takie propozycje na szybki obiad, zwłaszcza w tygodniu jak czasu mało na pichcenie;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie dania :-) pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny sos, idealnie trafia w moje smaki. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny obiad, uwielbiam kurczaka z sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ten przepis oryginalnie pochodzi z filozofii smaków, kasia go ukradła i podpisała się pod nim, nie wymyśliła go sama (jak zresztą zwykle). To tak w ramach sprostowania bloga gotuj z cukiereczkiem. Autorka usunęła kilka komentarzy odnośnie prawdziwego autorstwa przepisu, gdzie kilka osób sygnalizowało nagięcie praw autorskich, no cóż....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację, właśnie byłam na filozofii smaku i faktycznie jest ten przepis, zamieszczony w już w listopadzie 2013 r... czy to była kradzież to już nie mi oceniać, ja ten przepis znalazłam na blogu Kasi , więc takie źródło podałam.

      Usuń
  10. Uwielbiam drób, tak podany musi smakować obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny sosik, przepis zapisuję do ulubionych i przy najbliższej okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń