wtorek, 16 maja 2017

ciasto z rabarbarem


Ostatnio wpadł mi w ręce rabarbar i od razu wiedziałam, że będzie ciasto :)
Zagniotłam kruche i gotowe!
Nic dodać nic ująć :)

Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- szczypta soli
- 200  g margaryny ( użyłam Kasi)
- 3 żółtka
- 70g cukru pudru
- łyżka śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie  części ( większą i mniejszą), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Nadzienie:
- ok 1 kg rabarbaru
- 5 łyżek cukru

W  czasie kiedy ciasto się chłodzi , rabarbar myjemy, obieramy i kroimy.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy.

Piana :
- 3 białka
- 2 łyżki cukru

Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i układamy w formie ( u mnie tortownica 28cm). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 min.

Po podpieczeniu ciasto wyjmujemy, możemy je posypać lekko bułką tartą, a następnie wykładamy odsączony rabarbar.
Ubijamy pianę , rozprowadzamy na cieście, a następnie tarkujemy na wierzch pozostałą część ciasta. ( można ją równie dobrze  pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na pianie z białek)
 
Całość ponownie wstawiamy do piekarnika w tą samą temp. na 35 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Podobnie jak u mnie - rabarbarowo:-) Pyszne z pianką bezową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam...w sezonie rabarbarowym musi byc koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. o tej porze roku musi być ciasto z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń