sobota, 13 maja 2017

tort dekorowany różyczkami cukrowymi



Dzisiejszy tort przygotowałam na specjalną okazję dla dziewczynki z naszej rodziny.
Jedyny warunek, jaki miałam do spełnienia, to różyczki :)
Tort jest duży, zrobiony  z dwóch biszkoptów.
Tradycyjnie wykorzystałam swój ulubiony przepis na ciasto i krem śmietanowy z mascarpone.
(Na tortownicę 28cm).

Biszkopt ( potrzebne dwa):
- 5 jajek
- szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, prawie białą masę.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na najniższych obrotach, do połączenia składników.
Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach.

Masa śmietanowa:
- 3 kubeczki śmietany 30% ( po 330ml)
- 2 serki mascarpone
- szkl cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach na sztywno,  z cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo mascarpone.

Dodatki:
- puszka brzoskwiń w syropie
- garść wiśni ( użyłam odsączonych z syropu)

Dekoracja:
- posypka biała i różowa z opłatka
- różyczki cukrowe
- listki cukrowe
- srebrne perełki

Różyczki można wykonać samemu z masy cukrowej. Jeśli jednak nie mamy odpowiednich narzędzi lub po prostu czasu na taką zabawę, możemy śmiało kupić ręcznie robione kwiatuszki.

Wykonanie

Upieczone biszkopty kroimy na dwa blaty każdy.
Sok  który pozostał z brzoskwiń, rozcieńczamy letnią przegotowaną wodą ( potrzeba ok 2 szklanek)- do nasączania biszkoptu.

Pierwszy blat nasączamy, smarujemy masą śmietanową i obkładamy pokrojonymi brzoskwiniami.
Przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy, znowu smarujemy śmietaną i układamy wiśnie.
Potem kolejny blat- nasączanie - śmietana - brzoskwinie.
Ostatni blat również nasączamy.
Cały tort smarujemy pozostałą masą śmietanową.
Dekorujemy boki i wierzch posypką opłatkową i kwiatuszkami.

Chłodzimy.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie tylko śliczny ale i przepyszny.Polecam jest naprawdę smaczny.Wiola

    OdpowiedzUsuń